Стотици ще се помолят пред Богородица Седмострелна в Белащица

Автор: Plovdiv Now 2850
Стотици ще се помолят пред Богородица Седмострелна в Белащица

Красивата обител отбелязва на Гергьовден храмовия си празник и раздава агнешки курбан и боб Още по-голямо стълпотворение от миряни се чака на 6 май, когато манастирът "Св. Георги" в Белащица отбелязва храмовия си празник. Миналата година, когато беше жестокият локдаун, стотици дойдоха да се молят, а обителта едва ги побра.

Освен за празника, много сега ще дойдат да се молят пред иконата на света Богородица Седмострелна. Тя се пази в църквата и има огромна сила.

"Такива изображения на Божията майка са изключително редки. Тази, която е в нашия манастир, изпълнява най-съкровени желания и смекчава всички зли сърца", обясни пред 24plovdiv.bg домакинката Елена Димитрова.

Тя твърди, че за 21 г., откакто е в обителта, е чула безброй разкази за чудотворни изцеления след молитва пред реликвата. На Гергьовден службата в храма ще започне в 8 часа и ще се води от двама свещеници. За първи път на нея няма да присъства игуменка на манастира, тъй като 1 април т.г. се спомина майка Екатерина. Все още не е избрана нейна приемничка. "Надяваме се в близко време това да стане с благословията на пловдивския митрополит Николай", каза Елена.

В момента основната тежест за приготовленията за празника пада върху нея. Жената се грижи за всяко кътче в красивата обител да изглежда още по-добре. Мястото наистина е божествено. Елена ще разчита на помощнички, за да сготви агнешки курбан и фасул, които ще бъдат раздавани на поклонниците. Миналата година 6 май се падна по време на пост и затова обредната храна беше боб с печена риба.

Манастирът е изграден през 1020 година от византийския военачалник Никифор Ксифий – управител на Филипополис от 1018 година. Според легендата Ксифий има голям принос за поражението на цар Самуил през 1014 година в битката при Беласица планина (Македония), тъй като се явил в тила му. Император Василий II подарил на Никифор Кифий 15 000 пленници от пленените Самуиловите войници. По-късно тези пленници основали село Беласица, което по-късно нарекли Белащица. Останки от двореца-крепост на Никифор Кифий има близо до 1000-годишен източен чинар, южно от селото. Близо до своята крепост Ксифий съградил манастира и го посветил на Свети Георги Победоносец.

Манастирът е опустошен от османците при нашествието им на Балканския полуостров през 1364 година и възобновен през 18 век. Опожарен е отново през 1878 г. при последните сражения през Руско-турската война, когато последната отбранителна линия на отстъпващата османска армия е по линията Куклен – Брестник – Белащица. След Освобождението манастирът е възстановен, но остава под ведомството на Цариградската патриаршия до 1906 година.

Манастирският комплекс представлява се състои от черква, параклис, жилищни и стопански сгради. Черквата е еднокорабна, едноапсидна, с вътрешен и открит притвор, безкуполна и без стенописи, построена през 1838 година. Под открития притвор е аязмото, което се смята за останало още от основаването на манастира и за чудотворно. На двора се намира каменна чешма, построена през 1831 година.

Обявен е за паметник на културата.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина