Стотици любители на народните танци се събират на Петровските празници в Ягодово

Автор: Plovdiv Now 43567
Стотици любители на народните танци се събират на  Петровските празници в Ягодово

Стотици любители на българските народни танци се събират на  Петровските празници в село Ягодово. Фестивалът е част от тържествата по повод традиционния събор на селото – Петровден.

Танцьорите ще се съберат на стадиона в селото на 25 юни от 10:00 часа, обличайки българска носия и показвайки фолклорното богатство от всеки регион на страната. Фолклорният конкурс „Петровско надиграване“ е със състезателен характер, а целта е да запази, популяризира и развие българския фолклор. Сцената дава възможност за изява на малки и големи, на танцови състави, клубове, школи, хорове, музиканти, занаятчии, ателиета.

 Жури на фестивала са изявени и доказали се имена в сферата на фолклорното изкуство на България - проф. д-р Даниела Дженева, доц. д-р Димо Енев и ас. Светлана Станева.

 Празникът продължава и в неделя с АРТ Фест „Тайните на бабината ракла“ и специалното участие на изпълнители от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и  един от най-популярните и обичани родни кулинари Иван Звездев. А оркестрите, които ще поканят всички на хорото, са „Марица“ и „Тракийско настроение“.

„Фестивалът дава възможност на стотици българи да дойдат, да играят български народни хорà и за пореден път да докажат, че българският фолклор живее в настоящето и има бъдеще. Нека съхраним любовта към фолклоракойто нашите предци са сътворили през вековетеза да запазим своя национален облик“, споделят  организаторите, които ще се погрижат да отнесете с вас един незабравим спомен от съпреживяната българщина.

„Петровските празници“ в Ягодово се откриват този петък от 18:00 часа. „НЧ Искра – 1897“ с. Ягодово,  Кметство с. Ягодово и Община “Родопи“ ни канят да станем част от една вековна традиция.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина