Съединението прави силата. Именно заради това избрахме днес да бъде нашият протест. Жители на родопската яка да се обединим около каузата „Стоп на кариерите“. Това заявиха пред TrafficNews, жители на Белащица, Браниполе, Гълъбово, Марково и дори Пловдив, които се събраха днес на протест в центъра на Белащица.

Взривът на нетърпимост и недоволство сред хората отново избухна след новината, че са в ход процедурите по удължаване на договорите на „Холсим кариерни материали“ АД и „Европейски пътища“ АД за съответно 15 и 25 години, които унищожават огромни територии от Родопа планина и сипят прах чрез мощни взривове буквално на метри от къщите на живеещите в Белащица.

Протестиращи със своите коли блокираха с автошествието на Околовръстното.

Вече повече от три години заинтересованата общественост се противопоставя с всички законови средства на инвестиционните намерения за удължаване на сроковете и разширяване на териториите за добив на инертни материали в находище „Белащица“, Община „Родопи“, Пловдивска област. 

Нашата основна цел са ясни правила, около функционирането на самата кариера. Искаме работата да бъде преустановена. Да живеем и да дишаме спокойно. Нашите притеснения са , че тихомълком отново ще бъде подновена концесията на кариерите“, заяви Надежда – един от организаторите на протеста.

Хората настояват държавата, чрез своите ресорни министерства, да реши категорично, че територията на находище Белащица няма да бъде предоставяна повече за добив и кариерата с площ близо 530 декара. Те искат да са сигурни, че тя ще бъде затворена след изтичане на договора на „Европейски пътища“ АД на 3 февруари 2022 г. Договорът на другия концесионер „Холсим кариерни материали“АД, добивал на нейна територия, изтече на 1 февруари тази година.

На място в Белащица бе и бившият Областен управител Дани Каназирева. Подкрепа към хората изказа и кмета на община Родопи - Павел Михайлов.

С клаксони колите преминаха по шосето, насочвайки се към кариерите над Белащица.