Спасяват музейната сбирка в Бойково, в Дедово посрещнаха кмет за първи път от десетилетие

Автор: Plovdiv Now 13558
Спасяват музейната сбирка в Бойково, в Дедово посрещнаха кмет за първи път от десетилетие

Етнографската музейна сбирка в село Бойково може да бъде унищожена, ако спешно не се отпуснат средства за закупуване на влагоабсорбатор. Помещението се намира в сградата на читалище „Здравец” и от години се нуждае от професионален уред срещу влага и мухал. Водата  се е  просмукала по стените и пода и заплашва да съсипе богатата колекция от дрехи и предмети, показващи бита на бойковци през годините. Нуждата от помощ  споделиха хората пред кмета на община „Родопи” Павел Михайлов. Той, заедно със своя заместник Владимир Маринов бяха гости на традиционните кукерски празници в село Бойково. Двамата се включиха в народното веселие, което се провежда всяка година на празника Местни заговезни.

Кметът Павел Михайлов обеща, че още на сесията на общински съвет „Родопи” този четвъртък предложението ще бъде внесено за обсъждане и ще бъдат отпуснати пари за закупуване на уреда. А  изпълнението възложи на кмета на селото Иван Пачеджиев.

Вековната  традиция на Кукеровден в Бойково посрещна стотици.  Възрастните – за да си спомнят младините и участието в празника и да предадат традицията на следващото поколение, младите – за да се забавляват и да приемат това, което им е мило и драго.

За да прогонят злите сили от къщите на своите съселяни, своите хлопки разлюлаха и кукерите от село Дедово.

„Този ден е показателен за село Дедово. За първи път от десетилетия ние получаваме уважение от кмет и заместник-кмет на община „Родопи”. С тези думи посрещнаха местните кмета Павел Михайлов и заместник-кмета Владимир Маринов. „До момента кмет не е стъпвал в селото, а на такъв празник, какъвто за дедовци е кукерския събор за нас е изключително важно вашето присъствие и уважение”, подчертаха хората и заръчаха на двамата ръководители на община „Родопи” да спазват  традицията  да са близо до хората и техните проблеми.

Кметският наместник Иван Арамазов  поздрави жителите и гостите на малкото родопско село с първия празник, предвестник на пролетта. С вълнение и радост се обърна към хората  и градоначалникът на общината Павел Михайлов. „Щастлив съм да съм тук днес с вас. Вие показвате, че  изконните дедовски кукерски традиции се пазят и предават от поколение на поколение”, каза Михайлов  и заедно със заместник-кмета на община „Родопи” Владимир Маринов се включиха във всеобщата веселба, като  поведоха пъстрото многоредово хоро.

На свечеряване лумнала 3-метрова купӑхвойна  озари площада, а дедовци си пожелаха чрез огъня, символ на светлина и сила да прогонят злите сили и студа и да привлекат здравето, плодородието,  добродетелността и благотворителността.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина