Сирни заговезни и кукерите събраха стотици в Първенец и Коматево

Автор: Олга Даскалова 8911
Сирни заговезни и кукерите събраха стотици в Първенец и Коматево

Стотици души се събраха още от рано сутринта в центъра на село Първенец, където отбелязаха Сирни Заговезни с традиционно кукерско шествие. Благодарение на пролетното време тази година празникът се радва на голям интерес.

Главната улица на селото гъмжи от народ и разноцветни сергии. По традиция шествието в селото започва още от ранни зори с мощна заря и продължава през целия ден. В съботната вечер пък се организира маскен бал и конкурс за най-добро представяне, като местните влизат в ролята на известни личности или съчиняват собствени сценки.

Освен традиционните станичарски костюми с красиво изрисувани женски образи калъчки, в шествието тази година могат да бъдат видени боксьори, чудовища, булки и дори лъв с костюм на дядо Коледа.

Улицата на селото се озвучава от мелодията на зурни и тъпани, а на градския площад има и фолклорен оркестър и се вие голямо хоро. 

Всички те се включиха в гонене злите сили, като удряха наред с фуските за здраве.

По традиция подготовката за събитието започва поне месец по-рано. Жени и мъже трескаво подготвят костюми, окичват ги с най-различни украшения, рисуват маски и изработват калъчки. Близо месец преди карнавалите жителите на селото събират пари, за организацията на празника. Всеки дава, колкото може, а седмица преди събитието се организира събрание, на което се решава как точно да бъдат разпределени парите и най-вече – на кого ще бъде поверена най-важната роля - да води музикантите със зурните. Все пак където са музикантите, там са и кукерите, там е и веселието. 

Галерия

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина