Ще отстранят ли кмета на Брестник заради жалба на “мъртва душа“?

Автор: TrafficNews 1653
Ще отстранят ли кмета на Брестник заради жалба на “мъртва душа“?

Общинската избирателна комисия на Община Родопи ще разгледа в четвъртък отстраняването на кмета на Брестник Кръстю Чунчуков. Срещу него била внесена жалба за нарушение на Закона за местното самоуправление за участие на Чунчуков в търговско дружество след като е избран на поста. Според запознати новият председател на ОИК Родопи Йордан Цаков вече бил готов с решението. 

Жалбата е подадена от Валери Тодоров Канев. Според проверка в регистрите на общината обаче такова лице не съществува. Интересен е начина, по който е входирана жалбата, дали е с писмо, по електронен път или лично някой я е занесъл в Община Родопи или ОИК? Ако е с писмо, могат да се представят доказателства за това – плик, подател, получател, печати и марки. Дали е и по електронен път? И за това могат да се представят доказателства. Подавана ли е жалба в деловодството на Община Родопи? Но жалбата не е внесена по нито един от трите начина. Ч

Четвъртият вариант е тази “мъртва душа” да е входирала жалбата директно в комисията. Постъпилите в ОИК жалби и сигнали трябва да бъдат подписани, след това се завеждат във входящия регистър на комисията. Разглеждат се жалби и сигнали, подадени в писмена форма, с посочен подател и адрес за кореспонденция. Регистрираните документи се предават на председателя на ОИК, който с резолюция ги разпределя на член на ОИК за доклад. Когато документът, съдържащ сигнал или жалба, не е подписан, членът на ОИК уведомява подателя по телефон, факс, електронна поща или на адрес с писмо, за да положи подписа си. След отстраняване на нередовностите членът на ОИК докладва жалбата или сигнала в заседание на комисията за разглеждане. Анонимни жалби и сигнали не се разглеждат.

Тогава следва въпроса, кой е приел жалбата? Кой е този представител на ОИК, пред когото се е легитимирал жалбоподателя? Кой разговаря с несъществуващи или невидими хора?  Няма значение дали е председателя или член на комисията. От голямо значение е, че членовете на комисията са назначени от политически партии и са предимно юристи. ОИК е държавен орган, орган на публичната власт, който носи пряка отговорност за законосъобразното провеждане на местните избори. Ето защо, въпросът, касаещ законосъобразните решения на ОИК е изключително важен. От огромно значение е след като бъдат назначени, членовете на комисията да гарантират, че ще спазват законите и с всичките си действия ще служат на обществото, а не да бъдат ловци на духове или ловци на жалби от духове.

В общината задават следните въпроси:

- Новият председател на ОИК Родопи Йордан Цаков запознал ли се е с жалбата?

- Заведение ли е жалбата във входящия регистър на комисията?

- Подписана ли е?

- Посочен ли е подател за кореспонденция?

- Кой е приел жалбата и на кой член на ОИК е разпределена за доклад.

- Направена ли е проверка в служба ГРАО, дали жалбоподателя съществува?

- Наясно ли е, че тази жалба е недопустима?

- Защо насрочва заседание на комисията, ако е нарушен закона?

- Дали има проект на решение за отстраняването на г-н Чунчуков от кметския пост на Брестник?

Може би отговор на тези въпроси трябва да дадат компетентните органи.

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина