“Шепоти от родопски приказки“ събират в две пловдивски села артисти от цяла Европа

Автор: Plovdiv Now 357
“Шепоти от родопски приказки“ събират в две пловдивски села артисти от цяла Европа

Между 2 и 21 юли  инициативата „Шепоти от родопски приказки“ ще превърне родопските села Добралък и Бойково в културно средище на европейски артисти (актьори, музиканти, циркови артисти, разказвачи на приказки, поети). 

"Театър по пътя" е пътуваща френска трупа, която за втора поредна година поема вълнуващото пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите. Тази година френски, австрийски, швейцарски, немски и български артисти ще населят две родопски села- Добралък, община Куклен и Бойково, община Родопи - с театър, песен, танц, приказки и предания, преплитащи местни и чуждестранни фолклорни и съвременни форми.

Чуждестранните артисти, заедно с български колеги ще се заселят в Родопите, за да им вдъхнат нов живот чрез артистични намеси и творчески работилници. Резултатът от тяхната работа ще бъдат представленията "Шепоти" , "Пътуване през сетивата на Добралък", "Геопоетика", поставени сред естествената среда на селата и Родопите.

Извор на вдъхновение и теми на представленията за артистие са връзките между наследство, природа и култура, както и естествените връзки между човека и заобикалящата го среда са често неин извор на вдъхновение. Освен естетическа наслада „Шепоти от родопски приказски“ цели да предизвика положителни ефекти сред жителите на родопските села.

Културният обмен между български, чуждестранни артисти и публика ще насели запустяващите села в Родопите с нов живот, нови театрални форми и многобройни посетители. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с подкрепата на Национален фонд „Култура“и Френски институт в България.

"Шепоти" ще осъществи вълнуваща среща на артисти (актьори, музиканти, художници, поети) с местни жители от родопските села и посетители от страната и чужбина.  Начална точка на представленията са родопските села Добралък (13-14 юли) и Бойково (20-21 юли). От там зрителите ще поемат по горските пътечки към приказен свят, изтъкан от музика, поезия, танц и вълшебни пейзажи. Сред естествената сценография на природни картини, публиката ще се включи във вплитането на родопски мотиви в приказката, извървяла дългия път от далечни земи до Родопите.

На 19-ти юли в село Бойково, публиката ще се потопи в магичната "Геопоетика",, създадена от Марин Арну. Представлението ще предостави  възможност за лична връзка с природата и поезията, един безкраен кръговрат, в който зрителите са главните действащи лица. Жителите и гостите на село Бойково ще имат възможност да се насладят на поетично кулинарно шоу, организирано от френската компания Cricao. Поезия на вкусовете и кулинарен дизайн ще представят типични родопски ястия по нов, необичаен начин, предизвиквайки сетивните ни възприятия.

*Входът за всички представления е свободен.

"Шепоти от родопски приказки" e съвместна инициатива на френската трупа “Театър по пътя”, сдружение “Открити пространства” и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Проектът се реализира като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Френски институт в Бълагрия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина