Съветници, бизнесмени и бивши кметове в битката за общините от Родопската яка

Автор: Деница Лещева 9012
Съветници, бизнесмени и бивши кметове в битката за общините от Родопската яка

Оспорвана кметска надпревара ни очаква на местните избори в населените места от Родопската яка. В листите за няколко населени места попадат имената на бивши и настоящи кметове и техни заместници, бизнесмени и градски старейшини. Седем кандидати влизат в битката за община "Родопи", стана ясно след официалното приключване на регистрацията.

Срещу досегашният кмет Пламен Спасов от ГЕРБ ще се изправи опонентът му, който загуби балотажа на предходните избори - Пламен Михайлов от Местна коалиция „БСП за България“ (БСП и АБВ). 

Местната коалиция "Заедно за промяна" издига най-младия общински съветник в страната за периода 2003 – 2007 г. - Лидия Гимишева. 

Коалиция "Обединени земеделци" (ПП „Обединени земеделци“, ПП „Съюз на демократичните сили“, ПП „ВМРО–Българско национално движение“) пък е гласувала доверие на старейшината Георги Цанков, който два пъти е бил начело на Общинския съвет. 

В битката се включва и бишвият служител на Специализирани полицейски сили и настоящ бизнесмен Трендафил Бакалов, който е подкрепен от Национален фронт за спасение на България. Досегашният кмет на Марково Пламен Кабаков също е подал кандидатура за кмет на общината. Той е подкрепен от Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“.

Опонент на Спасов ще бъде и настоящият му заместник в Община "Родопи" Неази Таир, подкрепен от ДПС. 

Пъстра е листата и на кандидатите за кметове на Асеновград. В надпреварата отново ще се включи настоящият кмет Емил Караиванов, издигнат от БСП за България. Сред опонентите му са бившият градоначалник Христо Грудев от ГЕРБ и бизнесменът Милко Милков, който участваше в изборите и през 2015 година. Милков е кандидат на Коалиция ВМРО и Национален фронт за спасение на България.

Пръв за кметската надпревара се регистрира Дамян Борисов, който е издигнат от Обединение "Демократична България. Сред първите, заявили желание да се борят за стола на Караиванов, е бившият началник на Напоителен район "Асеновград" Христо Бозов. Той е подкрепен от ВОЛЯ (АБВ). В последния ден от регестрацията в ЦИК в списъка се появиха още две имена - Танер Алимолла от ДОСТ и Асен Асенов от ПП Обединена социалдемокрация. 

В кметската надпревара се включват също общинските съветници Ферди Кадир от ДПС и Паскал Терзиев от Местна коалиция  „СДС-БСДП“.

Окончателните кандидати за кмет на Лъки са седем на брой. Досегашният градоначалник Валентин Симеонов от ДПС ще се изправи срещу бизнесмена Бисер Русев, издигнат от БСП, Станимир Янков от Движение „Гергьовден“.  В борбата за кметския стол се включват също председателят на Общински съвет Илия Данчев от ЗНС, председателката на ПК "Победа" Софка Янкова от Движение „Заедно за промяна“ и бившият шеф на Общинска служба "Земеделие" Йордан Куцев, който е издигнат от ГЕРБ. 

В списъка попада и името на досегашната кметица на село Дряново Недялка Узунова, която е подкрепена от ВОЛЯ. 

Оспорвана ще бъде битката за Куклен, в която ще участват шестима души. Настоящата кметица Мария Белчева ще се яви на изборите, подкрепена от ГЕРБ. Кандидант на ДОСТ е Наим Рустем, който стигна до балотаж с Белчева преди 4 години. Коалиция „ЗС „Александър Стамболийски“ (ПП „НФСБ“, ПП „СДС“, ПП „АБВ“, ПП „ЗС „Александър Стамболийски“)“ са издигнали Елена Филева, която от години работи като консултант с различни общини. 

Сред опонентите на Белчева е и кметът на село Руен Здравко Куманов, който е кандидат на ВМРО. ДПС пък са гласували доверие на Тефика Реджебова. 

В надпреварата се включва и настоящият председател на местния парламент Йордан Попов, който е в листата на БСП за България. 

Петима кандидати ще се включат в изборите в община Перущица. Настоящият кмет Ради Минчев се явява като кандидат на обединение "Демократична България" (ДА България, ДСБ, Зелено движение). Димитър Мишев е кандидатът на Коалиция "БСП за България" (АБВ, ЗС „Александър Стамболийски“), а Йордан Златков - на Национален фронт за спасение на България.

ГЕРБ са гласували доверие на Мария Вълканова, която в момента е заместник-кмет на съседната община Стамболийски. Партия ВОЛЯ пък е заложила на Николай Баков от ТД "Върховръх".

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев ще се изправи срещу петима кандидати за поста му. Сред тях е общинският съветник Атанас Мавродиев, който е подкрепен от партия МИР. В битката влиза и Венера Башова, която бе на балотаж срещу Мараджиев преди 4 години. Тя е кандидат на БСП за България. На изборите ще се яви и Йордан Алексиев, този път - като кандидат на ВМРО. Партия "Възраждане" пък ще подкрепи Стоян Таслаков. 

В борбата се включва и още един общински съветник - Любен Лагадов, който е кандидат на СДС. 

Битката за Кричим ще се води между четирима. Кандидатът на Движение "Нашият град" и настоящ кмет Атанас Калчев" ще се изправи срещу бившия градоначалник Васил Кузев, подкрепен от НФСБ. Кандидат на ГЕРБ е бизнесменът Атанас Бърбаров.  

Кандидат за кмет е и общинската лидерка на ДПС Сюзан Моллаюсеин, която преди няколко години стана директор на местното ОУ "Васил Левски". Колежката и от СУ „П. Р. Славейков” и общински лидер на БСП за България Теодора Кирякова също се впуска в битката за кметския стол. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина