Съдът блокира удължаването на концесията на кариерата в Белащица за още 25 години

Автор: Plovdiv Now 5510
Съдът блокира удължаването на концесията на кариерата в Белащица за още 25 години

Автор: Соня Желязкова

Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на „Европейски пътища“ срещу решение на РИОСВ-Пловдив относно кариерата над Белащица. Фирмата възрази заради прекратената процедура по ОВОС, която на практика спря инвестиционното им предложение за удължаване на концесията с 25 години в находището на „Белащица-юг“, пише trafficnews.bg.

Припомняме, че решението си шефът на екоинспекцията Ивайло Йотков взе през в края на 2022г. с мотив, че намеренията им не съответства с изискванията за опазване на околната среда, регламентирани в Закона за водите. Иначе казано – благодарение на санитарно-охранителни зони/СОЗ/ около „Калоян дере I“ и „Калоян дере II“, в чиято граница попада концесионната площ на кариерите, не се позволява възобновяване дейността по добив материали.

Искането за удължаване на концесия бе обявено за недопустимо и от Община „Родопи“. Реакция имаше и от граждани, които внесоха възражения с мотив, че още 25 години добив на инертни материали ще увреди трайно природата, водите и въздуха на населеното място.

Най-ключово обаче се явява решението на шефа на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов, с чийто подпис бяха учредени санитарно-охранителните зони. Той обявява, че действаща кариера в обхвата на СОЗ е недопустима и не съответства на изискванията за опазване на водите. Същото потвърждава и независимо вещо лице, изказало се по жалбата на „Европейски пътища“.

Като последствие на становището за недопустимост идва и прекратената процедура по ОВОС от страна на екоинспекцията, казва съдът. Посочва, че директорът Ивайло Йотков е действали в „условия на обвързана компетентност“, тоест - съобразил се с решението на Васил Узунов.

Затова Административния съд отхвърля като неоснователна жалбата на „Европейски пътища“ и отсъжда да заплати на РИОСВ-Пловдив 200 лв. за натрупани по делото разноски. Това решение на магистратите обаче не е окончателно и фирмата има право да го обжалва в 14-дневен срок пред ВАС.

Припомняме, че „Европейски пътища“ обжалва както учредяването на СОЗ, така и заповедта за предварително изпълнение, като делата по казуса вече са прехвърлени към ВАС. По повод последното върховните магистрати вече са взели решение, че изпълнението трябва да остане в сила.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина