С масово, цветно и пъстро шествие община „Родопи“ отбеляза 24 май

Автор: Plovdiv Now 6783
С масово, цветно и пъстро шествие община „Родопи“ отбеляза 24 май

За първи път с масово, цветно и пъстро шествие община „Родопи“ отбеляза Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организираното тържество е по инициатива на ръководствата на училищата в селата Браниполе и Белащица. Преподаватели, ученици и жители на двете села преминаха в шествие няколко километровата отсечка от Белащица до Браниполе,  за да се съберат на единствената улица, която е обща за двете села – последна за Браниполе и първа за Белащица.  

Тържествата в двете училища започнаха рано тази сутрин. Кметът на общината Павел Михайлов уважи поканата на училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Браниполе и беше част от тържественото честване на 24 май.

„Празникът 24 май е най-красивият и вълнуващ ден за всеки българин. Символ на просвещението, но и вдъхновение за още наука и устрем към нови духовни измерения“, каза в поздрава си кметът Павел Михайлов.

Под звуците на химна „Върви, народе възродени“ започнаха тържествата и в училище „ Неофит Рилски“ в село Ягодово. Празникът беше изпълнен  с много цветя, усмивки и настроение.

„24 май е общобългарският празник, той е ден на светлината и надеждата, нашият единствен и уникален празник на буквите, който успява да ни събере, да накара сърцата ни да туптят“, каза кметът Павел Михайлов, който беше специален гост на тържеството.

За постижения в различни олимпиади, конкурси, състезания бяха наградени възпитаници на учебното заведение.

За успехите през отминалата учебна година и пожелания те да се множат бяха поздравени преподаватели и децата в Устина. Там гост на тържествата беше заместник-кметът Емилия Иванова.

„Благодаря, че пазите традициите и развивате талантите на нашите деца. Пожелавам на всички много здраве, вдъхновение и неспиращ устрем към знания“, каза тя.

Тържествата по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започнаха още в навечерието на 24 май. С  празничен концерт "Да вървим възродени с бъднина, с песни , танци и свирни" отбелязаха деня в село Цалапица.

Ден преди официалния празник, посветен на писмеността  ОУ “Св.Св.Кирил и Методий” в  село Марково отбеляза 177 години училищна дейност.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност беше отбелязан в ОУ „Васил Левски“ в село Брестник,   ОУ „Христо Ботев“ в село Крумово, в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Първенец.

Тържествата уважиха общински съветници от населените места в община "Родопи".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина