Родопското село Извор почете своя покровител – Свети Илия

Автор: Plovdiv Now 15580
Родопското село Извор почете своя покровител – Свети Илия

Жителите на родопското село Извор почетоха своя покровител – Свети Илия. Днес те посрещат гости в домовете си и раздават курбан за здраве и опазване на реколтата от градушки и други бедствия.

Празникът уважи кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. Гост в Извор беше и председателят на общинския съвет Георги Цанков.

В храма, посветен на Прор. Илия те запалиха свещ с молитва за здраве и благословение.Църквата се намира в началото на селото и вече столетия храмовият празник е прераснал в църковен събор и празник на цялото село.

Павел Михайлов поздрави всички, уважили хубавото тържество. Той сподели радостта си от това да вижда жителите и гостите на селото и общината така задружни и усмихнати.

Община „Родопи” винаги е тачела  традициите си и ще продължи в този родолюбив дух. Като кмет вярвам, че трябва да бъда сред хората - не само да решавам проблемите им, но и да бъда сред тях  и на празниците. Днес на това свято място се събират хора с идеята, че са една общност. Тази идея обединява хората и от нея зависи развитието на общината”, каза Павел Михайлов  и пожела да се събират все така по хубави поводи.

Българите тачат Св.Илия като господар на небесните природни стихии – градушката, гръмотевиците и светкавиците. Ако хората не го почитат, ако не му заколят курбан, светецът може да заключи небесната влага и три години да не пусне дъжд на земята.

А за да не го предизвикат, жителите на Извор и тази година спазиха традицията и приготвиха  казани с курбан.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина