Родопската яка излиза на нов протест срещу кариерите в Белащица в Деня на Съединението

Автор: Plovdiv Now 19760
Родопската яка излиза на нов протест срещу кариерите в Белащица в Деня на Съединението

Жителите на село Белащица и околните села в Родопската яка излизат на нов масов протест срещу кариерите. Той е насрочен на Деня на Съединението – 6 септември. Ще започне с митинг в центъра на Белащица в 11.00 ч. и ще прерасне l автомобилно шествие, което ще премине през Околовръстния път на Пловдив. Протестът ще бъде подкрепен и от кмета на община Родопи Павел Михайлов

Хората настояват държавата, чрез своите ресорни министерства, да реши категорично, че територията на находище Белащица няма да бъде предостъпвана повече за добив и кариерата с площ близо 530 декара ще бъде затворена след изтичане на договора на „Европейски пътища“ АД на 3 февруари 2022 г. Договорът на другия концесионер, добивал на нейна територия, „Холсим кариерни материали“АД, изтече на 01 февруари тази година.

Взривът на нетърпимост и недоволство сред хората отново избухна след новината, че са в ход процедурите по удължаване на договорите на „Холсим кариерни материали“ АД и „Европейски пътища“ АД за съответно 15 и 25 години, които унищожават огромни територии от Родопа планина и сипят прах чрез мощни взривове буквално на метри от къщите на живеещите в Белащица.

Вече повече от три години заинтересованата общественост се противопоставя с всички законови средства на инвестиционните намерения за удължаване на сроковете и разширяване на териториите за добив на инертни материали в находище „Белащица“, Община „Родопи“, Пловдивска област. 

„В резултат на тези усилия  постигнахме немалко: инициирахме завишаване на контрола по концесионната дейност; получихме разбиране и съдействие от страна на органите за местно самоуправление и Областната управа; почти година се радвахме на чист въздух и спокойствие от взривове и шум, което беше резултат от временното преустановяване на дейността на концесиите чрез Заповед на МЕ. Но всичко се оказва временно решение!”, казват организаторите от Инициативния комитет "Стоп на кариерите в Белащица".

Въпреки категоричното мнение на жителите на засегнатите населени места и на Община „Родопи“, че откритият добив на инертни материали е несъвместим с нормалните условия за живот в жилищна среда, въпреки желанието и намерението на гражданите и общинските власти да развиват този район като зона за отдих, култура и туризъм, инвестиционните намерения за още десетки години взривове, шум, прах и безкрайни върволици от огромни камиони не престават, а държавата не желае да реши окончателно този проблем.

Протестното шествие на 6 септември от 11 часа ще премине по следния маршрут: центърът на с. Белащица - кръгово кръстовище на околовръстен път и Кукленско шосе – обходен път на с. Белащица (покрай кариерите) – с. Гълъбово – с. Марково – околовръстен път – кръгово кръстовище на околовръстен път и Кукленско шосе – център на с. Белащица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина