Решават проблема с негодната питейна вода в Брестовица

Автор: Plovdiv Now 5247
Решават проблема с негодната питейна вода в Брестовица

Частична реконструкция е била извършена на водоемите в Брестовица. Това стана ясно по време на среща между кмета на пловдивското село и главен инженер Антон Гълъбов. На нея са обсъдени всички действия за подобряване на качеството на водата, предприети до момента от ВиК.

Местни жители сигнализираха многократно, че от кранчетата тече течност с ръждивокафяв цвят, която е негодна както за пиене, така и за битови нужди. Оказа се, че причината е високото съдържание на манган.

До момента от водното дружество са изградили съоръжения, с които водата се аерира. Към нея се добавя хлор и се въвеждат куагуланти, за да се преобразува манганът от разтворено в твърдо състояние. Този метод е напълно безопасен за здравето на хората, уверяват от ВиК. Работи се и по изграждането на хидранти в ниските точки на водопровода, през които да изтича замърсената вода.

В момента нивата на манган са в допустимите граници. Заради обработката обаче се утаяват твърди частици на дъното на водохранилищата. При всяко спиране на водата отлаганията могат да попаднат във водопреносната мрежа. Поради това се налага и изграждане на филтриращи съоръжения. От водното дружество са поели ангажимент такива да има до 2 месеца.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина