Регистър следи върналите се от чужбина в община “Родопи“, личните лекари докладват по два пъти на ден

Автор: Plovdiv Now 5727
Регистър следи върналите се от чужбина в община “Родопи“, личните лекари докладват по два пъти на ден

Кметовете на населените места в община „Родопи” се задължават да направят справка на лицата, които са се завърнали от чужбина на територията на селото си. Това решение взе днес Кризисният щаб на общината. Екипът заседава по повод непрекъснато променящата се обстановка и разпространението  на коронавируса в страната. 

„Имаме информация, че доста хора са се върнали от други страни, предвид здравната ситуация в момента в света. Те обаче трябва да се регистрират , а здравните власти да предприемат съответните действия за налагане на  допълнителни ограничения или допълнителни проверки”, обясни заместник-кметът Владимир Мариновв, който е председател на Кризисния щаб в „Родопи”.

Списъците ще се предоставят на Регионалната здравна инспекция, които трябва да вземат решение дали завърналите се ще се поставят под 14–дневна  карантина.

Личните лекари, които работят на територията на община „Родопи” се задължават два пъти на ден да дават информация за здравословното състояние на пациентите си и при съмнения за болен с COVID -19 да докладват, освен на здравната инспекция и на дежурния в общината.

От утре възстановяват услугата „Социален патронаж” в община „Родопи”. Освен топъл обяд потребителите ще получат помощ, ако имат нужда от доставка на лекарства или стоки от първа необходимост. На социално слаби, самотни и възрастни хора ще бъде раздадено допълнително кисело мляко и хранителни продукти.

Остава пълната забрана за достъп на гражданите до сградата на общината и кметствата по населените места в селата. В момента във всички помещения в административната сграда на улица „ Софроний Врачански” 1А, в които се работи с граждани се монтират стъклени прегради, а обслужването става само на едно гише.

Ограничени са струпванията на хора, особено в закрити помещения, а собственици на търговски обекти трябва да осигурят на социална дистанция и пропускателен режим в обектите си.

Специален работен екип ще следи и ще  контролира спазват ли се наложените  в общината забрани и при нарушения ще информира своевременно РЗИ или МВР.

Помещенията в административните сгради се  дезинфекцират по четири пъти на ден, а Кризисният щаб трябва да следи ситуацията и при промяна да реагира.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина