Проучват нов водоизточник за Брестовица и пречистване на мангана с пясъчни филтри

Автор: Plovdiv Now 7011
Проучват нов водоизточник за Брестовица и пречистване на мангана с пясъчни филтри

Продължава процедурата по изясняване на новия водоизточник, който да достави чиста от манган вода на жителите на  Брестовица. Разглежда се нов вариант – в землището на Йоаким Груево, тъй междувременно се изясни, че на предишния определен терен няма достатъчно количества вода. Това стана ясно на среща при областният управител Ангел Стоев с гражданско сдружение „Живот за Брестовица“. От община „Родопи“ вече чакат разрешение за ново подробно хидрогеоложко проучване.

На срещата присъства и доц. д-р Галя Бърдарска от Института за изследване на климата, атмосферата и водите – БАН, която препоръча да се внедри лесна технология за отстраняване на мангана. Това може да стане с пясъчни филтри, които се сменят след като се задръстят. Преди да мине през тях, водата се аерира. Най-напред обаче собственикът на МВЕЦ-а трябва да почисти блатото, което се е образувало сега, за да няма застой на вода, подчерта доц. Бърдарска. Тя даде съвет също така да се изгради ново трасе за новият водопровод.

„Проблемът с питейната вода в Брестовица е най-тежкия социален проблем в областта и след среща с новото ръководство на В и К поисках бързо изработване на визия как да се реши. Управителят на дружеството инженер Огнян Кулишев ме увери, че са на финала“, каза пред представителите на сдружението на Ангел Стоев. Той обяви също, че ще се проучи още веднъж възможността за различни цени на питейната вода и тази с непитейни качества.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина