Протестиращи от Белащица: Не желаем институциите да си правят пиар, а да защитят здравето на децата ни

Автор: Деница Лещева 6114
Протестиращи от Белащица: Не желаем институциите да си правят пиар, а да защитят здравето на децата ни

Над 200 жени, мъже и деца извикаха в един глас "Стоп на кариерите" на емблематичната дата 6-и септември. Те категорично заявиха позицията си, че не желаят подновяване на концесионния договор на кариерата в Белащица през 2021 година. Местните скочиха срещу замърсяването и унищожаването на природата, постоянните взривове, които тресат къщите в района и опасността за здравето им.

"Недопустимо е такъв обект да бъде в експлоатация повече от 50 години, да няма планове за неговата рекултивация и същевременно да се допуска пренаселване на района", споделиха от Инициативния комитет пред камерата на TrafficTV. Това означава унищожаване на ландшафта, цялостна промяна на климата тук и, в крайна сметка, все по-чести респираторни заболявания, допълват местни. 

Протестиращите отправиха апел както към местните власти, така и към държавните органи да защитят интересите и здравето на децата на Белащица, Браниполе, Марково, Пловдив, Гълъбово, Руен, Цар Калоян, Куклен и други населени места, намиращи се в близост до кариерата. 

"Не желаем РИОСВ само да налага глоби. Това, което те правят, е единствено пиар акция, защото в момента, в който те монтират автоматичната измервателна станция, кариерите спират да работят", изтъкнаха още от комитета.

Какво още споделиха те - вижте в репортажа:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина