Посланикът на Китай в Брестовица: Ще поощряваме китайците да пият повече българско вино

Автор: Добринка Димова 9216
Посланикът на Китай в Брестовица: Ще поощряваме китайците да пият повече българско вино

С червено вино - купаж от мавруд и каберне, произведено в Брестовица, посланикът на Китай у нас Негово превъзходителство Гуо Йеджоу и съпругата му г-жа Ся Йеджоу вдигнаха наздравица на днешния Трифон Зарезан. Те бяха специални гости на празника в пловдивското село и се включиха в традиционния ритуал по зарязване на лозята.

Празникът започна с литургия в храма „Св. Тодор Тирон“. След официалното откриване с хоругви и шествие местните лозари и винари се отправиха към местността „Бяло поле“, където отец Данаил отслужи водосвет и ритуално бяха зарязани лозята. Като домакин на празника в Столицата на виното кметът на Брестовица Любен Радев обяви, че селото е пример за това, че традицията и модерните технологии в производството на вино вървят ръка за ръка.

„С днешния ритуал се слага началото на стопанската година. Пожелавам много плодородие и богата реколта”, обърна се към производителите Радев. Кметът на Община „Родопи” Павел Михайлов пък съобщи, че тази година ще бъде възродена една забравена традиция в общината - Дионисиевите празници, които ще започнат именно от Брестовица.

След това Михайлов, заместникът му Владимир Маринов и Любен Радев хванаха лозарската ножица, за да спазят българския обичай и ритуално нагазиха лозята. Към тях се присъединиха и Негово превъзходителство Гуо Йеджоу и съпругата му, които получиха първите си уроци по лозарство.

Посланикът на Китай сподели впечатленията си от празника и коментира ситуацията с новия коронавирус.

Ваше превъзходителство, за първи път ли присъствате на празника Трифон Зарезан?

- Да, за първи път. Дойдох в България точно в края на февруари миналата година. Оттогава имах честта да присъствам на много интересни празници. Бях в Копривщица по повод годишнината от Априлското въстание, в Калофер и Казанлък – на празника на розата, в Кюстендил – на празника на черешите. Много се радвам да присъствам и на този празник Трифон Зарезан. Кметът на селото Любен Радев каза, че Брестовица е столицата на виното в България. Сутринта дойдохме от София. Веднага щом пристигнахме тук, в центъра на селото, почувствах веселието. Всички хора, без значение дали са възрастни или деца, са много весели. Чувствам, че тук животът е много спокоен, прекрасен живот. Аз и моята съпруга за първи път сме в Брестовица и се радвам, че имам тази възможност заедно с хората да празнуваме този празник. Бяхме и на полето и се научихме как се реже лозето, така че научихме и нещо ново.

Трудно ли ви беше?

- Като рязане не е чак толкова трудно. Точно къде да се отреже – това е науката.

- Знаете ли, че българското вино повишава имунитета и предпазва от всякакви болести?

- Хубава новина. Така че трябва да пием повече и ще поощряваме китайците да пият повече българско вино. Много български производители изнасят вино за Китай. Китайският пазар е доста голям и има огромен потенциал. В момента е много популярно в големите китайски градове хората предпочитат да пият вино. Но в по-малките населени места все още предпочитана е китайската ракия. Но и тези хора ще знаят, че виното е по-полезно спрямо ракиите. Това означава, че ще има още по-голям интерес към вината. Българските вина са висококачествени и евтини. Ние присъстваме на такива събития точно с цел да поощряваме повече производители на български вина да влизат на китайския пазар.

- Кое е любимото ви българско вино?

- Аз не съм експерт за дегустация на вината, но нашето посолство повече използва една изба от Брестовица. Но вече съм дегустирал много български вина и са прекрасни.

- Сегашната ситуация с коронавируса ще се отрази ли на бизнеса с Китай?

- Да, на този етап епидемията ще има влияние върху китайската икономика, но то ще бъде краткосрочно. Основата и тенденцията на развитие на китайската икономика не се променя само заради епидемията. Знам, че българският народ с огромно внимание наблюдава развитието на епидемията и действията на Китай. Искам да кажа на българския народ, на хората: Спокойно! Бъдете спокойни! Под ръководството на партията и правителството, с подкрепа от целия китайски народ и хората от целия свят, разчитайки на богатия опит на превенция на епидемиите, както разчитайки на ресурсите, натрупани в тези 70 години от създаването на нов Китай, ние имаме сили и ресурси да победим епидемията. Също така благодарим за това, че президентът на България, премиерът, председателят на Народното събрание и министърът на вътрешните работи са изпратили съболезнования и подкрепа до съответните китайски колеги. В този момент, когато Китай прави всичко възможно да се справи с епидемията, такава морална подкрепа за нас е много важна и ние я оценяваме.

.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина