Поклон пред паметта на Апостола в община „Родопи”

Автор: Plovdiv Now 6590
Поклон пред паметта на Апостола в община „Родопи”

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов и заместник-кметът Владимир Маринов отдадоха днес почит пред  делото на Васил Левски и поднесоха цветя и венци пред барелефа на Апостола на свободата по повод 148 години от неговата смърт. Монументът се намира в двора на Влаховата къща в село Брестовица  и е единствената паметна плоча с лика на Левски в община „Родопи”.

Поклон пред паметта на великия български революционер.отдадоха още заместник-председателят на Общински съвет „Родопи” Илина Вутова,   общинските съветници Лидия Гимишева и Валентина Хаджиева, кметовете на селата Брестовица, Крумово, Марково, Първенец, Златитрап и село Извор. Ритуалът по преклонението пред паметта на бележития българин уважиха още представители на общинска администрация и граждани.

Церемонията в памет на Апостола започна в 11 часа с панихида, отслужена от отец Данаил.  С рецитал, посветен на Левски се включиха и деца от училището в село Брестовица.

Васил Левски никога няма да бъде забравен, защото паметта за него е кодирана в гените на всеки българин. Нарекоха го най-светлия образ в историята ни заради готовността му за саможертва, заради волята му за свобода, заради умението му да води българите към своята мечта – за чиста и свята република. Левски постави интересите на народа пред всичко друго. Да мерим думите и делата си с неговите, това за нас днес е обществен морал и лична норма на поведение“, призова кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.

Търсещи актуални послания са и думите на заместник-кмета Владимир Маринов. „На обикновените хора им честваме рождената дата. На великите - деня, в който са поели към безсмъртието. Днес каквото и да се каже за Васил Левски, ще бъде малко. Затова, най-добре да помълчим. В този ден, в който той се е обрекъл на безсмъртие, а нас е оставил долу, на Земята, за да има кой да работи за България. За неговата България. А дали го правим така, както той ни завеща! 19 февруари е денят, в който трябва да си зададем този въпрос.

В знак на почит и признателност  към великото дело на  Апостола  бяха поднесени венци и цветя от името на община „Родопи” , Общински съвет „Родопи”, кметовете на населените места, граждани.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина