Подписката за референдум за отделяне на Белащица от Община „Родопи“ е внесена в Oбщинския съвет

Автор: Plovdiv Now 5662
Подписката за референдум за отделяне на Белащица от Община „Родопи“ е внесена в Oбщинския съвет

Подписка с искане за референдум за отделянето на село Белащица от Община „Родопи“ вече е внесена в Oбщинския съвет. Това потвърди председателят на местния парламент Георги Цанков, който категорично се обяви против това искане, като заяви , че  няма да подкрепи подобно решение. Цанков призова и колегите си, да последват примера му. „Ясно е, че проблемът с кариерите в Белащица е невъзможно да бъде разрешен изцяло на местно равнище и който обещае това, просто ще излъже“, заяви Цанков и допълни:

„Болно ми е от позицията на някои от жителите на Белащица, че за тях Община „Родопи“ е мащеха – напротив, в доста отношения те живеят по-добре от пловдивчани и го знаят. Не отричам също, че проблема с кариерите в Белащица е основен и болезнен. Нека обаче заедно да помислим за разумни и законни мерки и решения, освен да действаме изцяло емоционално и първосигнално.“

Според председателя на ОбС „Родопи“ вече няколко мандата пловдивските кметове се заиграват с общините „Родопи“ и „Марица“, когато не могат да решат собствените си проблеми. „Това правеха и Славчо Атанасов, и Иван Тотев, прави го и сега действащият кмет  Здравко Димитров. Никой не може да ме убеди, че град Пловдив има интерес да присъедини Белащица и да налее в селото десетки милиони, камо ли да разреши проблема с кариерите. Някой помислил ли е как ще се отпусне бюджет на това село, ако то попадне в пловдивския район „Южен“, при положение, че бюджетите на районните кметства в Пловдив са минимални“, коментира Георги Цанков и попита:

„Разумен човек може ли да вярва, че управата на гр. Пловдив ще построи в Белащица канализация, детска градина, училище, при положение, че не го е сторила и до днес в някои от своите квартали?! На последните избори настоящата градска управа дойде на власт с обещанието да  построи в града 12 нови детски градини през мандата си, и сега когато е към своя край колко от тях са построени? Как да ни убеди някой, че  Белащица  изведнъж ще се превърне в първостепенен приоритет?“

Според Съветник №1 е настъпил момента, извън емоциите жителите на общината заедно с администрацията да обсъдят какво реално може да се направи за Белащица, вместо да се действа отчаяно, първо сигнално и под въздействието на популизъм, обслужващ частни интереси. „Най-лесно ми е, ако бях популист, като дългогодишен общински съветник и председател на ОбС да внеса предложение, с което да се забранява движението на камионите. Питам обаче, какво правим и свършили ли сме изобщо някаква работа, когато това решение бъде например върнато от областната администрация или когато един ден концесионерите осъдят общината за него?“, даде пример Георги Цанков.

Цанков припомни и позицията си, че гласът на хората ще се чува много по-силно от страна на държавата, ако например всички, които живеят в селото, се регистрират в него. „Един министър в решенията и поведението си ще бъде много по-прецизен, ако знае, че става дума например за 6 или 7 хиляди, а не за 2000 човека. Ето едно лесно нещо, което можем да свършим, вместо точно сега да се делим“, допълни председателят на местния парламент на „Родопи“.

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина