Почетен караул за 3 март в община „Родопи“

Автор: Plovdiv Now 4237
Почетен караул за 3 март в община „Родопи“

Десетки жители на община „Родопи“ се включиха в тържественото отбелязване на националния празник на България – 3-ти март. Честванията, посветени на 145-тата годишнина от Освобождението започнаха от Цалапица. В местността „Каламица” - лобното място, където се е състояла една от най- големите освободителни битки да отдадат почит на десетките загинали бяха кметът на общината Павел Михайлов и заместник-кметът Емилия Иванова. Заедно с кмета на селото Ивайло Данаилов, общински съветници от Цалапица и жители на селото те се поклониха пред паметта на героите с поднесяне на венци и едноминутно мълчание.

По-късно кметът Павел Михайлов се включи в тържеството по повод националния ни празник в Марково, заедно с кмета на селото Десислава Терзиева, общински съветници, жители на Марково и гости. След панихидата, отслужена в параклис „Вси Български Светии” множеството се отправи към паметника на героите, жертвали се за свободата на Отечеството. Празничната церемония започна с почетен караул на Военно формирование 44220 под командването на подполковник Петко Петков и с издигане на националния трибагреник. Последва празниче рецитал на децата от школата по актьорско майсторство към НЧ „Алеко Константинов-1907” и техните ръководители Даниел и Даниела Русеви.

Отбелязването на 145-та годишнина от Освобождението продължи с минута мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника в малкия парк на селото.

„Днес, когато празнуваме 145 години от освобождението на България отново осъзнаваме и оценяваме значението на думата свобода. За нас българите тя е особен знак- знак на страданието, знак на порив и мъжество, но и на гордост и възраждане на българския дух. Символ на националното ни достойнство и наша голяма отговорност за бъдещето. Днес е ден за празнуване, за почит, но и за размисъл. Ден, който ни призовава да бъдем единни, да бъдем достойни българи, да пазим националните си идеали, да помним историческото си минало и да предадем на децата си заветите на Левски, на Ботев, на Раковски и Георги Бенковски, да ги възпитаме на гордост и себеуважение, защото сме потомци на древен, смел и мъдър народ. За да пребъде България“, каза в словото си кметът на общината Павел Михайлов.

В знак на признателност пред паметника - костница на загиналите в боевете в Брестник заместник-кметът Емилия Иванова, заедно с председателя на ОбС „Родопи“ Георги Цанков
поднесоха венец.

„Трети март не е само празник, но и съдба на нашия национален дух. Защото тази жадувана свобода е заслужена, защото е изстрадана с ума, идеите и саможертвата на чедата на България. Затова днес, повече от всякога е нужно да припомним, че свободата трудно се извоюва, но още по-трудно се защитава”, каза Емилия Иванова.

Глави в памет на загиналите за свободата на България сведоха и в Крумово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина