Пловдивски строител напът да скъса с енергото, вдигна “пасивна“ къща в Марково

Автор: Деница Лещева 26420
Пловдивски строител напът да скъса с енергото, вдигна “пасивна“ къща в Марково

Инженер от Пловдив построи първите сертифицирани "пасивни" къщи - сгради с почти нулево потребление на енергия. Сградите по стандарта на Passiv Haus Institut Darmstadt се намират в пловдивското село Марково и съкращават потреблението на електроенергия с почти 90%.

„Потреблението на електроенергия на всяка семейство е различно – в зависимост от това колко често се готви или пуска пералня. Но например за отопление годишният разход е само 15 kWh/м2”, посочи пред TrafficNews.bg инж. Николай Ставрев. Той е научил всички изисквания и методи на работа за пасивна къща в Германия, които след това прилага тук. Превръща едната от сградите в демонстрационен център, който всеки желаещ може да разгледа, а желанието му е повече българи да се запознаят със сградите с ниско енергийни характеристики.

Съгласно Директивата за енергийна ефективност в ЕС, от 1 януари тази година сградите с обществено предназначение трябва да бъдат с близко до нулево потребление. От началото на 2021 г. този стандарт става задължителен за всички новостроящи се сгради в България.

„Тук всеки може да получи информация какво означава пасивна къща и да почувства климата. В интернет се тиражира информация, че пасивните къщи били без прозорци, или пък прозорците не се отваряли. Което не е вярно. Това е съвсем нормална сграда. Варианти за визия зависят от инвеститора и архитекта”, посочва инж. Ставрев.

Къщата образец в село Марково е втора по рода си и е с разгърната застроена площ от 330 квадратни метра. Всички детайли са решени така, че да бъдат избегнати термомостовете. Има много добра изолация и са използвани високоефективни прозорци с троен стъклопакет. Преминала е тест за въздухонепроницаемост, така че да няма топлозагуби. Снабдена е с рекуператор, който осигурява чист въздух и комфортен микроклимат. А въздействието му върху околната среда е напълно безвредно.

„За да се използва енергията на слънцето, сградата е ориентирана фронтално на юг, където имаме максимално остъкляване с прозорци. Ние не идваме в село Марково, за да гледаме Пловдив, който ни се пада на север. Затова в тази посока сме предвидили минимално остъкляване, а на запад то дори напълно липсва, което ни пази от излишно прегряване през лятото”, посочи инженерът. Той допълни, че за да бъде една къща пасивна, е необходимо тя да отговаря на няколко критерия - да е с изложение под опраделен ъгъл спрямо слънцето, да притежава елементи, като определен тип дограма, отопление, изолация и други. Неналичието на само един от тези фактори би означавало, че къщата не е пасивна. 

„Първоначалното вложение е по-голямо. Оскъпяването е с около 7-10 процента, в зависимост от индивидуалното желание на инвеститора, архитектурата и терена. Но инвестицията се връща във времето с по-малките сметки за ток”, казва инж. Ставрев. Според него един от огромните проблеми на строителния пазар е, че не се спазват единни стандарти, по които да се извършват строежите. Именно затова посивното строителство все още не е пробило на пазара. Освен това, за разлика от Германия, няма ясни правила, темата не се дискутира, няма мострени къщи, убеден е строителят.

„В Германия такива сгради има в почти всеки град. Поне 20 фирми се занимават с такъв тип строителство. Всеки инвеститор може да отиде, да разгледа обектите. Нашата държава трябва да направи нещо в тази посока, така че нискоенергийните сгради да станат по-достъпни”, смята той.

Различно е положението в други европейски държави, като например Холандия. Хората там започват да прегръщат идеята за пасивно строителство, не само за да намалят сметките си, но и защото са загрижени за екологичните проблеми, смята Джойс ван ден Хуук Остенде. Още повече, правителството и местната власт се стремят да осигурят необходимата подкрепа, за да може този тип строителство да се развива, допълва тя. 

Джойс бе сред гостите, които инж. Старев посрещна миналата седмица в къщата образец. Понастоящем той участва в европейски проект по Хоризонт 20/20, в който фирми, учреждения и организации от 7 държави търсят пътища за достигане на достъпни нискоенергийни сгради. Целта е участниците да обменят идеи и добри практики в областта на новия вид строителство. 

Какво още разказаха инж. Ставрев и Джойс, какво показва световният опит в този тип строителство и как изглежда пасивната къща отвътре - вижте във видеото:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина