Пловдив, “Марица“ и “Родопи“ планират междуобщинска транспортна мрежа

Автор: Plovdiv Now 5553
Пловдив, “Марица“ и “Родопи“ планират междуобщинска транспортна мрежа

Възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва насилените места в по-малките  съседните общини обсъдиха по време на среща заместник-кметът по „Транспорт“ Тодор Чонов, кметът на Община "Родопи" Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и заместник-кметът на Община "Марица" инж. Петър Минков.

Срещата, която се проведе в ОП „Организация и контрол по транспорта“, беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт.

Основният въпрос, който беше дискутиран, е как автобусите, които се движат по общинската транспорта схема, да могат да возят пътници не само до най-близките на Пловдив села, но и до по-отдалечените.

Според заместник-кмета Тодор Чонов възможно е градските рейсове да превозват хора до по-големите села, а оттам по-малки автобуси да ги отвеждат до по-малките населени места, които в Община Родопи са планински и са на над 1000 метра височина. Такива са Извор, Дедево, Бойково, Лилково и Ситово.

„През летните месеци тези села са много населени и стигат до 2000 жители. През зимата обаче само два пъти в седмицата ходи автобус до тях“, запозна присъстващите кметът на Родопи Павел Михайлов. Той съобщи, че в момента се изграждат две икономически зони в рамките на общината и това ще доведе до необходимостта от по-редовен транспорт.

„Последните автобуси са до 18.00 часа“, заяви заместник-кметът  на Община Марица инж. Петър Минков, което по думите му означава, че ученици и работещи трудно успяват да използват като цяло от междуградския транспорт.

„Желанието ни е да помогнем на съседните общини, чиито жители така или иначе използват град Пловдив като място за образование, работа, лечение и т.н. Осигурявайки редовен, удобен и качествен транспорт от и за по-малките общини ще намалим пътникопотока и оттам трафика, който всеки ден навлиза в града“, обясни заместник-кметът Тодор Чонов.

Намерението на общините Пловдив, Родопи и Марица може да стане реално и съгласно чл. 17, ал. 8 от Закона за автомобилните превози, който гласи, че Областният управител разрешава разширение на общинската транспортна схема в съседни общини при необходимост от ежедневни работни пътувания в рамките на една икономическа агломерация.

В момента положението се утежнява и от незаконни транспортни услуги на частни лица, които взимат пътници и ги карат до съответните села, като по-този начин намаляват броя на хората, които транспортните фирми обслужват.

Предстои да бъде организирана следваща среща, на която ще бъдат поканени представители на фирмите превозвачи, специалисти от ДАИ, за да се вземе в предвид и тяхното мнение.

„Днес правим първата крачка на едно добро намерение в полза на хората, което надявам се, да завършим успешно. Предстои ни много сериозна работа по анализиране и обследване на областната и републиканската транспортни схеми, както и техническите възможности и цялостното разпределение“, сподели Тодор Чонов. Той бе категоричен, че ще се търси балансираност, като вземат под сериозно внимание социалните и икономически интереси на гражданите и на превозвачите.

В момента автобусни от общинската транспортна схема на Пловдив по линии 93, 15 и 22 обслужват селата Радиново, Войводиново и Ягодово, а маршрутки с номер 5 и 8 – транспортират пътници до Труд, Скутаре, Рогош и Маноле. Маршрутът на линии 11 и 116 е удължен по Кукленско шосе, като е добавена по-отдалечена крайна спирка.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина