Осъдиха ръководител в Летище Пловдив за сексуален тормоз над подчинена

Автор: Благовест Андонов 6086
Осъдиха ръководител в Летище Пловдив за сексуален тормоз над подчинена

Синдикалният лидер и ръководител по сигурността в Летище Пловдив Илия Драгиев загуби делото за сексуален тормоз, в който бе обвинен срещу подчинена.  Административният съд в Пловдив потвърди решението на Комисията за защита от дискриминация срещу Драгиев  за „тормоз” и „сексуален тормоз” над подчинената му Мария Величкова. 

За казуса с издевателството над служителката на пловдивския аеропорт разказахме още през 2016 година, когато бяха пуснати и жалбите срещу Драгиев.   

Тогава Величкова бе инспектор в отдел „Сигурност и безопасност на полетите”. По разказа й тормозът над нея започнал още през 2012 година, като тогава Драгиев все още не е бил неин пряк ръководител. При първите подмятания и неприлични предложения, пловдивчанката се е била оплакала на тогавашния изпълнителен директор на аеропорта, като тормозът бил прекратен за известно време.

През 2016 година Величкова излиза в дълъг болничен, а след връщането си на работата заварва Драгиев като неин пряк ръководител, а директорът на летището е вече покойният Владимир Щърбанов.  По думите й двамата били много близки, а новият й пряк ръководител  се възползвал от положението си, като тормозът над нея се възобновил.  Тъй като Мария Величкова се опълчила на новия шеф по сигурността, тя няколко пъти е била наказана, а накрая освободена от длъжност.

Тогава Владимир Щърбанов заяви, че тя е освободена, тъй като не изпълнявала поставените й задачи от страна на прекия й ръководител.

В крайна сметка през 2018-а година петчленен заседателен състав на КЗД е постановил, че Илия Драгиев е осъществил „сексуален тормоз” и „тормоз” над подчинената си. За това от Комисията са наложили две глоби в размер на 1000 и 1500 лева. Синдикалният лидер е обжалвал наказанието си пред административните магистрати.

По време на делото са били разпитани свидетели, които потвърдили, че срещу Величкова са били подхвърляни неприлични реплики и предложения. От представените доказателства съдът е преценил, че правилно петчленният разширен заседателен състав за множествена дискриминация на КЗД приема, че в случая е налице извършено нарушение на Закона за защита от дискриминация от страна на Илия Драгиев, който е осъществил “тормоз“  и “сексуален тормоз“. Съдиите също са приели, че на тормозената пловдивчанка й били поставяни задачи с невъзможен за изпълнение срок.   

Според магистратите обаче нарушенията са извършени за първи път и по делото не се доказа твърдението, че поведението на Драгиев е трайно установено и сходно по отношение не само на Величкова, а и спрямо други служителки на “Летище Пловдив“ ЕАД.  Съдът е преценил, че размерите на двете наложени на жалбоподателя глоби следва да бъдат  намалени до минимално предвидения от закона размер или по 250 лева за всяка от тях. В мотивите е записано, че налагането на двете глоби, макар и в минимален размер, е достатъчно за постигане на целите на административното наказание по смисъла да предупреди и превъзпита нарушителят към спазване на установения правен ред.

Вижте разказа на пловдивчанката през 2016 година:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина