Окончателно! Съдът потвърди наложената от екоинспекцията глоба на кариерата в Белащица

Автор: Plovdiv Now 4654
Окончателно! Съдът потвърди наложената от екоинспекцията глоба на кариерата в Белащица

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив спечели на последна инстанция съдебно дело срещу дружество "Холсим кариерни материали Пловдив“ АД, което обжалваше наложеното от екоинспекцията наказателно постановление с имуществена санкция. Решението беше постановено от тричленен състав на Пловдивския административен съд по административно наказателно дело с жалбоподател директорът на РИОСВ – Пловдив и е окончателно, съобщават от екоинспекцията.

Припомняме, че експерти на РИОСВ - Пловдив извършиха проверка на концесионера „Холсим кариерни материали Пловдив“ в района на производствената база и кариерата в находище „Белащица“, участък „Родопи“. Те констатираха, че дружеството не изпълнява дадени от екоинспекцията предписания – да осигурява измиване на частта от републиканската пътна мрежа, използвана при осъществяване на дейността му, за да не се допуска запрашаване при движение на транспортни средства по пътя „Белащица – Гълъбово“ и да води дневник за това.

На база установените нарушения инспукторите съставиха акт, а впоследствие е издадено и наказателно постановление през месец март 2019 г. с налагане на санкция в размер на 4000 лева. Дружество „Холсим кариерни материали Пловдив“ обжалва пред Районен съд - Пловдив с твърдението, че в направените от екоинспекцията предписания не е даден конкретен срок за изпълнение и печели делото.

Екоинспекцията на свой ред обжалва пред Административния съд с мотив, че не е необходимо да се конкретизира срок за изпълнение на предписанието, тъй като от документите недвусмислено става ясно, че дружеството е длъжно да извършва почистване и измиване на терена винаги, когато той е замърсен през целия период на експлоатация на кариерата. Финално административните съдии със своя акт отменят решението на Пловдивския районен съд и потвърждават наложената от директора на РИОСВ – Пловдив санкция.

Припомняме, че това не е първото наказателно постановление, наложено на „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД от РИОСВ – Пловдив през тази година. Екоинспекцията  ще информира за потвърдените от съда нарушения на дружеството Министерството на енергетиката, което има правомощия да вземе отношение по работата на концесионера.

Припомняме, че жителите на района организираха поредица от протести срещу дейността на кариерата.  Те категорично заявиха позицията си, че не желаят подновяване на концесионния договор през 2021 година. Местните скочиха срещу замърсяването и унищожаването на природата, постоянните взривове, които тресат къщите в района и опасността за здравето им.

"Недопустимо е такъв обект да бъде в експлоатация повече от 50 години, да няма планове за неговата рекултивация и същевременно да се допуска пренаселване на района", споделиха от Инициативния комитет пред камерата на TrafficTV. Това означава унищожаване на ландшафта, цялостна промяна на климата тук и, в крайна сметка, все по-чести респираторни заболявания, допълват местни. 

Протестиращите отправиха апел както към местните власти, така и към държавните органи да защитят интересите и здравето на децата на Белащица, Браниполе, Марково, Пловдив, Гълъбово, Руен, Цар Калоян, Куклен и други населени места, намиращи се в близост до кариерата. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина