Общински съвет “Родопи“ отхвърли референдума за присъединяване на Белащица към Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5282
Общински съвет “Родопи“ отхвърли референдума за присъединяване на Белащица към Пловдив

Автор: Соня Желязкова

Общински съвет към община "Родопи" отхвърли с голямо мнозинство предложението за провеждане на местен референдум за присъединяване на село Белащица към съседната община "Пловдив". 24 от 27 души спряха точка втора от дневния ред, гласувана по член 28 от закона за административно-териториално устройство. Един бе против отхвърляне на предложението и двама се въздържаха.

В момента топката е в ръцете на областния управител Ангел Стоев, който в двуседмичен срок следва да провери законосъобразността на искането и решенията на общинските съвети – този на община "Родопи" и този на Община "Пловдив".

След гласуването представители на инициативния комитет, които присъстваха на днешната сесия напуснаха залата в знак на протест.

Искаме референдум, а не промяна на границата на Белащица. Това е поредната демагогия в община Родопи, която обърна гръб на жителите на Белащица. Тази битка продължава”, закани се Павел Гинишев, който заяви категорично, че ще търсят правата си по съдебен ред.

Кметът на община Родопи, който не присъстваше на сесията даде коментар за TrafficNews, в който заяви, че отхвърлянето на предложението за провеждане на референдум е един „съвсем нормален” изход от ситуацията.

„Самите жители на Белащица не желаят това отделяне. Това е желание на една група хора, които за съжаление преследват други цели”, заяви Павел Михайлов. Той е категоричен, че подписката внесена от инициативния комитет като основание за провеждане на референдум е незаконосъобразна.

Открити са нередности по отношение формата й и над 200 от подписите са манипулирани. В тази връзка обшина "Родопи" ще сезира прокуратурата, като компетентния орган, който да даде становище относно лигитимноста и законността на подписката.

„Много се радваме, че от инициативния комитет ще  преследват правата си в съда, защото именно там ще стане ясно дали и кой извършва законови нарушения”, заключи кметът на община Родопи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина