Община „Родопи“ се поклони пред делото на Апостола

Автор: Plovdiv Now 4180
Община „Родопи“ се поклони пред делото на Апостола

С поклонение и полагане на венци и цветя пред барелефите на Васил Левски в община „Родопи" беше почетена 150-тата годишнина от гибелта на Васил Левски. Център  на отбелязването на трагичната дата са селата Брестовица и Цалапица, където има паметни плочи с лика на Апостола - във „Влаховата къща" в село Брестовица и в село Цалапица, която е монтирана на фасадата на НЧ „Светлина - 1900".

Възпоменанията за великото дело на Левски започнаха от село Брестовица, където кметът на община „Родопи" Павел Михайлов и заместник-кметът  Емилия Иванова отдадоха  почит пред  делото на великия българин и поднесоха венец. По повод 150 години от гибелта на Апостола цветя положи и кметът на село Брестовица Любен Радев.

„За Левски можем да говорим дълго, с почит и преклонение, с обич и възхищение, а ако се научим да гледаме на настоящето си през очите на Апостола, ако се опитаме да съизмерим делата си с неговия аршин, препятствията, които срещаме по пътя си напред няма да изглеждат толкова непреодолими, а мечтите ни за един по-справедлив и хуманен свят ще станат напълно достижими!", каза в словото си кметът на община „Родопи" Павел Михайлов.

Във „Влаховата къща", където е било едно от скривалищата на Дякона, отново се чуха едни от най-силните му думи, припомнени от децата от училище „Христо Ботев".  

Със стихотворения за Апостола, кратка музикална програма  и под силни аплодисменти  ученици от ОУ „ Паисий Хилендарски" в Цалапица трогнаха присъстващите.

Поклон пред паметта на великия българин отдаде кметът на община „Родопи" Павел Михайлов , заместник-кметът Емилия Иванова и кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов. На възпоменателната церемония присъстваха още  Боряна Бръзкова и Димитър Талев -общински съветници от Цалапица.

„Да пазим спомена за героите на България, техните имена, дела и завети", призова в Цалапица кметът на общината Павел Михайлов.

С думи на преклонение се обърна и кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов.

„Ликът на Апостола стои в центъра на Цалапица, място, където играят децата ни, където се срещат младите хора и се разхождат жителите и гостите на селото. Центърът на селото, където в момента се намираме всички ние, защото Апостолът е жив във всеки един от нас", каза Данаилов.

Бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча с лика на Апостола, която се намира на фасадата на читалище „Светлина" в Цалапица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина