Община „Родопи“ почете 24 май с шествие и тържество за откриване на читалище

Автор: Plovdiv Now 5719
Община „Родопи“ почете 24 май с шествие и тържество за откриване на читалище

С масово и пъстро шествие община „Родопи“ отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организираното тържество е по инициатива на ръководствата на училищата в селата Браниполе и Белащица и се провежда за втора поредна година. Под звуците на „Върви, народе възродени“ преподаватели, ученици и жители на двете села преминаха в шествие няколко километровата отсечка между Белащица и Браниполе, за да се съберат на единствената улица, която е обща за двете села – последна за Браниполе и първа за Белащица.

Кметът на общината Павел Михайлов уважи поканата на училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Браниполе и беше част от тържественото честване на 24 май. Заместник-кметовете Емилия Иванова и Борислав Инчев се включиха в тържествата в Белащица. Част от празника беше кметът на Браниполе Даниела Стоилова.

Шествието от Браниполе се водеше от мажоретен състав към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ . Учениците от Белащица носеха няколко-метров трибагреник.

„24 май е нашият единствен и уникален празник на буквите, който успява да ни събере, да накара сърцето да тупти отново всяка година. Пожелавам на учителите и творците в община „Родопи“ много енергия в мисията да развиват таланта на нашите деца и да съхраняват нашата духовност. Поздравявам с празника на словото всички ученици. Черпете с пълни шепи знания от вашите учители. Обръщам се и към абитуриентите, независимо, че на територията на нашата община няма гимназия. Бъдете успешни и нека вашите учители и родители се гордеят с вашите постижения“, каза в поздрава си кметът Павел Михайлов.

Празникът продължи в село Ситово, където след 50 години отвори врати първото възстановено читалище в Родопите.
Народно читалище „Родопски напредък - 2019“ в село Ситово е първото възстановено читалище за последните петдесет години в Средните Родопи като институция, а след три години усилена работа вече има и своя дом.
Сградата има библиотека, детска читалня, компютърна зала, зала за изложения и киносалон.

„В деня на най-красивия български празник -24 май, изпитвам национална гордост, защото откриваме най-младото читалище в община „Родопи“. Трябва да се гордеем с нашата читалищна дейност и пожелавам вдъхновение, защото вие сте в основата на българската ни идентичност“, поздрави кметът Павел Михайлов.

На тържествената церемония присъстваха още заместник-областният управител Иванка Петкова, заместник-кметът Емилия Иванова, общинските съветници Кера Тошева, Николай Гачев и Пламен Кабаков.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност беше отбелязан във всички училища на територията на община „Родопи“. Празничният афиш за 24 май включва и тържества в селата Устина, Белащица и Цалапица.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина