Нова детска градина в Белащица ще обслужва три села

Автор: Деница Лещева 18892
Нова детска градина в Белащица ще обслужва три села

Изграждане на нова детска градина в Белащица предвиждат от община "Родопи". Забавачката трябва да обслужва и децата от съседните две села, без да бъдат затваряни действащите в момента детски заведения. Това съобщи пред журналисти кметът на общината Павел Михайлов по-рано днес. Проектът е на стойност 4 млн. лв., като в момента се търси финансиране. Проведени са срещи с министъра на образованието Красимир Вълчев, който се е ангажирал да окаже съдействие. 

"Градините и яслите са препълнени, а положението е кошмарно. В Браниполе детското заведение представлява дървени талашитени сгради с неподходяща изолация. В Брестник пък списъкът за следващата година върви със 6-7 резерви", каза зам.-кметът Владимир Маринов. 

В момента се изготвя техническият проект за новата забавачка. В нея ще бъдат обособени четири групи и детски ясли. Предвиждат се също така площадки, терени за игра и занимални. "Проектът е много впечатляващ. На фаза работен проект цената може да се промени. В момента стойността му е 4 600 000 лв", уточни Маринов.

В Бюджет 2020 са предвидени 569 000 лв. за ремонт и поддръжка на общо 12 детски градини. Кухненският блок в действащата в момента забавачка ще бъде ремонтиран с 40 000 лв., а 73 000 ще отидат за ремонт на санитарни възли и помещения в детската градина в Марково. Ще бъде довършена и изолацията в детското заведение в Устина. Към момента такава има само около входа на забавачката. Най-належащ обаче е ремонтът на детското заведение в село Браниполе, изтъкнаха от ръководството на общината. 

Друг приоритет през идната година ще бъде спортната зала в Брестовица, която спешно се нуждае от ремонт. Администрацията обаче не разполага с необходимите средства за цялостна реконструкция на зданието. 

"Ако не предприемем действия, догодина залата няма да я има. Предвидили сме 60 000 лв. за ремонт на покрива. Общата количествено-стойностна сметка е 350 000 лв, които няма откъде да вземем. Брестовица е едно от най-големите населени места с изключително много млади хора, които нямат нито едно място, където да отидат да спортуват", сподели Маринов. 

По време на пресконференцията стана ясно още, че от администрацията ще назначат комисия, която да обследва отоплението във всички детски заведения. Припомняме, че още в първите дни на новия мандат стана ясно, че няма проведена обществена поръчка за доставка на твърдо гориво и газьол, с което те да се отопляват. За отоплението на три от тях бяха осигурени лични средства от градоначалника, заместника му и кметът на село Марково. 

"Инсталациите са изключително стари, което води до много проблеми  Има заложени средства в бюджета. Затова ще се започне с цялостен анализ на състоянието на отоплителните инсталации, за да кажат специалисти какво трябва да се направи. На места ще се иска ремонт, на други - пълна подмяна на отоплителните системи", коментира Маринов. Той допълни, че проблемът трябва да бъде решен през лятото, за да не се стига повече до кризисни ситуации. Към момента на територията на общината има около 1 300 деца, които посещават забавачки. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина