Над 200 рокери и пешеходци тръгват от Белащица в протестен поход срещу кариерата

Автор: Деница Лещева 7726
Над 200 рокери и пешеходци тръгват от Белащица в протестен поход срещу кариерата

Протест и пътна блока на околовръстния път на Пловдив. Жители на града и на 6 села излязоха на бунт срещу кариера за добив на инертни материали. В Белащица се събраха над 200 пешеходци и рокери, които искат по-чист въздух.

Концесията на кариерата ще продължи до 2021 г. Местните изразиха недоволството си и настояха дейността й да бъде прекратена.

Протестиращите са категорични, че мерките от страна на институциите не са ефективни. Замърсяването от кариерата оказва пагубен ефект не само върху флората, фауната и въздуха, но и върху човешкия организъм, най-вече върху здравето на децата. По думите им те са изправени пред екологично бедствие, тъй като вятърът разнася прах. Други път се оплакват, че къщите им са напукани от взривовете в кариерата.

Жителите споделиха, че не случайно са избрали датата 6 септември. На този ден българите са постигнали важна промяна, защото са били единни. 

До минути шествието ще тръгне към околовръстния път. Движението няма да се преустановява окончателно, но пътят ще е труднопроходим.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина