Набезите на мечки в Родопите зачестяват

Автор: Plovdiv Now 8550
Набезите на мечки в Родопите зачестяват

„През последните три години броят на нападенията от мечки върху имущество и животни се увеличава. През 2019 г. сме имали около 108 такива случаи, през 2020 г. – около 80, а през 2021 г. вече стават 188“, каза областният управител на Смолян Емил Хумчев пред bTV.  Повод за изявлението му е решението на жителите на Чепеларе , че ще протестират след появата на мечка вграда. От областната администрация алармираха, че популацията на защитения вид вече е силно притеснителен. От събота вечерта животното не се е появявало в Чепеларе, след като преди това унищожи кошери на двама стопани. Те настояват за по-сериозни мерки, дори и отстрел на животните.

„Те са защитен вид, а ние?”, попитаха риторично стопаните. Областният управител на Смолян Емил Хубчев коментира, че две министерства са алармирани за ситуацията.

„От края на месец февруари започнахме да получаваме редица сигнали в цялата област за появата на кафява мечка, която нанася щети най-вече върху имуществото и стопанствата на хората“, допълни той.

Няма нападнати хора, но местната власт е изключително притеснена, защото този вид започва все повече да навлиза в населените места. Затова и министрите на земеделието и на околната среда са информирани за проблема. Хумчев заяви, че на първо място е нужен мониторинг, за да се установи дали популацията на мечките се е увеличила. Също така искат повече права на регионалните служби, за да се реагира по-бързо. Не на последно място е нужна и промяна в нормативната уредба, за да се вземат адекватни мерки и хората да се успокоят.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина