Музеят на виното в Брестовица кани на ден на отворените врати

Автор: Plovdiv Now 5434
Музеят на виното в Брестовица кани на ден на отворените врати

Емблематичната за село Брестовица Влахова къща ще отвори врати за посетители тази събота и неделя. Инициативата е в рамките на националния календар на  Европейските дни на наследството, които ще се проведат под егидата на Министерство на културата.

Къщата, която е паметник на културата с местно значение, ще бъде отворена за безплатни посещения от 9,00 ч. до 19,00 ч. Богатата й история се свързва с Дякона Левски, където е било едно от неговите скривалища. Днес възрожденската сграда е превърната в музей на виното.

Местен гид ще запознава посетителите с историята й, както и с традициите на винопроизводството в региона.  Първата обиколка започва в 10:00 часа.

За желаещите ще се организират  туристически турове и в часовете 13:00 часа  и 16: 00 часа.

Освен че ще могат да разгледат къщата, гостите ще опитат местните вина и фермерски (млечни и месни) продукти , като се включат в организираната дегустация.

Първото по рода си издание на форума ще събере  10 местни производители от Брестник, Брестовица, Цалапица, Марково, Устина и други населени места от Родопската яка. Входът е 5 лв. на човек, билетът за двама е 8 лева. Цената включва дегустация на 10 вида вина – бели, червени и розе, заедно с микс от сирена и сухи мезета.

Община „Родопи“ се включва за първи път в инициативата Европейски дни на наследството, които тази година имат своето 39-то издание.  Темата на тазгодишното издание е „Устойчиво наследство“ и цели да провокира размисъл над ефекта, който човешката дейност оставя върху природното и културното наследство на Европа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина