Мощен взрив изплаши хората в Белащица, облак прах обгърна селото

Автор: Plovdiv Now 752
Мощен взрив изплаши хората в Белащица, облак прах обгърна селото

Мощен взрив е разтърсил пловдивското село Белащица около 13:40 часа днес, сигнализира наша читателка. Гърмежът се е чул от близката кариера, а гъст облак от бял прах се е понесъл над селото. 

"Беше изключително силен! Много се изплашихме", споделят местни жители. Взривът от находището на инертни материали е отекнал и в близките населени места. 

Припомняме, че само преди няколко дни жителите на района организираха пореден протест срещу дейността на кариерата.  Те категорично заявиха позицията си, че не желаят подновяване на концесионния договор през 2021 година. Местните скочиха срещу замърсяването и унищожаването на природата, постоянните взривове, които тресат къщите в района и опасността за здравето им.

"Недопустимо е такъв обект да бъде в експлоатация повече от 50 години, да няма планове за неговата рекултивация и същевременно да се допуска пренаселване на района", споделиха от Инициативния комитет пред камерата на TrafficTV. Това означава унищожаване на ландшафта, цялостна промяна на климата тук и, в крайна сметка, все по-чести респираторни заболявания, допълват местни. 

Протестиращите отправиха апел както към местните власти, така и към държавните органи да защитят интересите и здравето на децата на Белащица, Браниполе, Марково, Пловдив, Гълъбово, Руен, Цар Калоян, Куклен и други населени места, намиращи се в близост до кариерата. 

"Не желаем РИОСВ само да налага глоби. Това, което те правят, е единствено пиар акция, защото в момента, в който те монтират автоматичната измервателна станция, кариерите спират да работят", изтъкнаха още от комитета.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина