Международно летателно учение край Пловдив - тренираха медицинска евакуация

Автор: Plovdiv Now 7866
Международно летателно учение край Пловдив - тренираха медицинска евакуация

Военнотранспортни самолети "Спартан" С27 от ВВС на България, Италия, Литва и Словакия участваха в Международна летателна тренировка ESE 2021 на летище "Пловдив". Учението се провежда от 23 септември до 8 октомври, като част от задачите се изпълняват на летище Чешнигирово, летище Безмер и авиационен полигон на ВВС "Елена".

"Учението премина успешно, за което увереност ми дават резултатите от предните дни", каза за БТА полк. Пейо Дончев, ръководител на летателната тренировка от българска страна. Той изрази увереност, че след последната мисия ще бъдат връчени сертификати за успешно участие в учението.

"В основата на това учение е идеята, разработена от Европейската агенция по отбрана, държавите, които имат флот от самолети "Спартан" С27, да могат да изработят общи процедури по техническата експлоатация и поддръжката на своя флот, което се предполага, че ще доведе до ефективен разход на финансови средства, общо планиране на агрегати и части за поддръжка на флота в оперативна готовност", каза още полк. Дончев.

По думите му с годините се установява, че е трудно само инженерно-техническия състав и логистиката да провеждат учение и постепенно голяма част от фокуса за подготовката и провеждането на учението се прехвърля върху летателната част и оперативното използване на самолетите С27. "Тази година учението се проведе под общ сценарий, имайки като фон епидемичната обстановка от COVID-19, като една от основните задачи, които тренираха и отработваха екипажите, бе авиомедицинска евакуация", допълни полковникът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина