Метин призна за наркотиците, но не и че е убил Митко в катастрофата край Устина

Автор: Plovdiv Now 9177
Метин призна за наркотиците, но не и че е убил Митко в катастрофата край Устина

Автор: Георги Тошев

34-годишния Метин Мехмедов, който миналото лято причини тежък инцидент на пътя между Устина и Кричим, довел до смъртта на Димитър Пепеланов, призна че е употребил наркотици, но не и, че умишлено е причинил катастрофата, предаде trafficnews.bg.

Метин е изправен пред съда с повдигнати две обвинения – за причиняване на смърт при управление на моторно превозно средство и за шофиране след употреба на наркотични вещества – амфетамин, като деянието е извършено, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление. Делото се гледа по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица.

Инцидентът стана около 20:00 часа на 2 август миналата година. Тогава Метин се качва в автомобил, собственост на майка му и тръгва от село Устина към Кричим. На пътя колата му помита 33-годишния Митко Пепеланов, който бил излязъл след работа да спортува, тичайки по банкета.

След катастрофата Метин беше тестван за алкохол и наркотици, като проверката отчете положителна проба за амфетамин. Справка в регистрите на МВР показа, че мъжът е с отнето свидетелство за правоуправление. По данни на полицията, след катастрофата Метин направил опит да укрие следите си, като е казал, че приятелката му е управлявала автомобила.

След инцидента Димитър беше откаран в болница, в реанимация с тежка черепно-мозъчна травма, където месеци наред се бореше за живота си. Той почина на 2 февруари 2024 година, точно половин година след инцидента.  Това наложи преквалифициране на обвиненията срещу Метин в по-тежки и процеса се прехвърли от Районен в Окръжен съд – Пловдив.

По време на делата, в които се гледаше мярката за неотклонение, Метин споделяше, че много съжалява, дори проронваше и сълзи. Той многократно се  опитваше да умилостиви съда с доводите, че майка му е онкоболна и ако остане в ареста това ще я съсипе. И двете съдебни инстанции обаче оставиха Метин с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Той е бил хващан и преди  да шофира под въздействие на алкохол и наркотици, а освен това е бил задържан за притежание на забранени вещества.  В ареста той се опита да се обеси с чаршаф, но остана жив.

Днес първи за разпит в съдебната зала застанаха родителите на загиналия Митко, които са конституирани и като частни обвинители срещу Метин.

Майката на Димитър Сийка Пепеланова е управител на Вила Юстина и е живяла с комплекса, заедно със сина си, който е работил като барман и спасител на басейна.

Той редовно спортуваше и бягаше. Същата вечер направи своята тренировка и отиде да тича, беше все още светло. Редовно правеше кардио по този маршрут. В един момент чух линейки и разбрах, че е станало произшествие. След като разбрах, че става въпрос за него веднага отидохме на мястото, но тъй като вече го нямаше там отидохме в болницата. Там казаха, че е в Карит и не ни допуснаха. След 2 часа ни казаха, че е в много тежко състояние и ходехме само за информация”, разказа Сийка пред магистратите.

Бащата на Митко – Георги Пепеланов живее в Кърджали и не знае много за момента на инцидента.

Аз не съм бил там в деня и не мога да кажа много. Съпругата ми се обади вечерта и каза, че синът ми е ударен от кола. Тъй като живея в Кърджали, запалих автомобила и отидох в болницата в Пловдив. Там чаках цяла нощ до 12ч на обяд, докато ми дадат някаква информация. Не можехме да го виждаме, всеки ден чакахме за информация и след няколко седмици го преместиха в неврохирургия, където можеше да се грижим за него”, разказа още Георги Пепеланов.

Най-интересно протече разпита на майката на Метин - Севинч Мехмедова. От думите и пред съда стана ясно, че тя не е знаела, че синът ѝ е бил осъждан за наркотици, въпреки че живеят в една и съща къща.

Аз и мъжът ми си бяхме вкъщи и Метин се обади по телефона и каза „елате бързо”. Викнахме колегата на мъжа ми да ни закара, защото съпругът ми беше пил. Лили (бел. ред. приятелката на Метин) дойде с нас. Отидохме на място, линейката дойде и качиха момчето, а мъжът ми отиде с нея до болницата. Ние с Лили останахме там. После дойде и полиция и започнаха да ни разпитват”, разказа майката на обвиняемия. Тя няколко пъти потвърди, че приятелката на Метин не е била с него по време на катастрофата.

Аз когато отивах знаех, че Метин е карал и в последствие разбрах, че Лили е казала, че тя е карала”, допълни жената.

На адвокатски въпрос „знаете ли дали Метин е употребявал наркотици преди”, Севинч Мехмедова отговори, че никога не е чувала за подобно нещо. Не е знаела дори, че е лежал в затвора за подобно престъпление. Било и казано, че е „нещо за колата”.

Бащата на Метин потвърди думите на съпругата си за обстоятелствата около катастрофата, като каза, че след като с линейката са закарали Митко до болницата, се е прибрал.

В съдебната зала беше изслушан и един от пътните полицаи, отзовали се на сигнала за ПТП-то.

Отидохме на място след подаден сигнал, преди това бяхме на протест в Цалапица. Бяхме втори патрул като пристигнахме. Приятелката на подсъдимия заяви, че тя е карала и на платното е изскочил пешеходец и го е блъснала. След справка разбрахме, че е неправоспособна. Показанията ѝ бяха странни и той обясняваше повече от нея какво е станало. Когато проверихме и него разбрахме, че и той няма книжка и се усъмнихме дали не лъжат. Тогава един от свидетелите на място разказа, че двамата са се уговаряли да кажат, че тя е карала колата. Пробите и на двамата са били положителни за амфетамин, а за алкохол отрицателни. От там нататък колегите поеха случая”, разказа служителят на Пътна полиция – Стамболийски.

По делото предстои да бъдат изслушани още доста свидетели и вещи лица, като това ще се случи в две поредни заседания. Самият Метин ще даде обяснения последен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина