Мечето, спасено в Родопите, ще бъде върнато в естествена среда, като порасне

Автор: Plovdiv Now 7638
Мечето, спасено в Родопите, ще бъде върнато в естествена среда, като порасне

Четиримесечното мече, останало без майка, което беше спасено от екип на Министерството на околната среда и водите в Смолянско, трудно се адаптира към момента.

Припомняме, че мечето беше забелязано, докато било на дърво. В близост не е открита майката или следите и, затова експертите решили, че е в опасност и го уловили.

Мечето е настанено в парка за танцуващи мечки в Белица. То е в специално заграждение, за да няма контакти с хората.

"Мечето е още стресирано, силно стресирано, което се очаква за едно диво животно, което в момента стои в плен", обясни Димитър Иванов - управител на парка за танцуващи мечки в Белица в ефира на БНТ.

Мечето тежи около 5 килограма, полът му още не е установен, а изследвания ще му бъдат направени след като се адаптира. Не е ясно защо майката го е изоставила.

"Може да са човешка намеса, тоест майката да бъде или прогонена, или убита, по-скоро убита или другото, което е съответно по естествен начин, нещо да се е случило с майката", уточни Димитър Иванов.

Когато порасне, мечето ще бъде върнато в естествената си среда в парк за осиротели мечета в Гърция.

"Имат нужната база, изолирана от хората. Свикне ли с хора, после като бъде върнато, то ще загуби естествения си страх към хората и може да започне да прави бели", обясни Димитър Иванов.

Преди три години в парка в Белица бяха приютени временно още три мечета, останали без майка и намерени в Смолянско. Популацията на кафява мечка в България е намалява заради загубата на местообитания в следствие на човешката дейност, както и заради бракониерство.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина