Малки кукери гостуваха в Община “Родопи“

Автор: Plovdiv Now 6289
Малки кукери гостуваха в Община “Родопи“

Деца, облечени в кукерски костюми, разлюляха чанове и огласиха сградата на община „Родопи“. Малчуганите бяха посрещнати от кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов и заместник-кмета Емилия Иванова. Маскирани със страшни маски, с танци и силен звън на хлопки те прогониха далече зимата, болестите и злото с пожелание за здраве, благоденствие и богат урожай. Усмивките, багрите на носиите, ритъма, страшните маски, песента на звънците плениха  домакините.

„Добре сте ни дошли. Благодаря за всички наричания и пожелания. Радвам се, че поддържате народната традиция жива“, посрещна кукерската група кметът Павел Михайлов и покани малките гости в кабинета си. Както повелява традицията добрите гости бяха надарени с лакомства.

Малките кукери са част от групата „Лилковски пазители“ към  НЧ „Родопска искра 2020“. Децата са 13 на възраст от 6 до 12 години, с ръководител Теди Кирчева. Маските, бродирани с пайети и мъниста са изработени по време на ателието „Пазители български: Кукерски маски и медни чанове“, организирано от читалището.

Групата „Лилковски пазители“  ще бъдат част от празника „Старци“, който ще се проведе тази неделя в центъра на Лилково.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина