Лозари искат по левче за гроздето, винпромите готови да платят наполовина

Автор: Plovdiv Now 11635
Лозари искат по левче за гроздето, винпромите готови да платят наполовина

Автор: Даниела Денева

По традиция и тази година гроздоберът върви с пазарлък за цената на плода. Лозарите настояват за 1-,1,20 лв. за кг, а винарите натискат за наполовина по-ниски изкупни цени. 

В интернет е пълно с оферти за продажба на  мускат, ркацители и димят по левче, а за мускат отонел - до 1,20 лв. За мерлото и кабернето предложенията са 65 ст. за кг., показа проверка.

 „За белите сортове искаме 1-1,10 лв. кг, но при сделка над 5 тона цената пада почти два пъти. Червените по принцип са по-евтини. Не можем да си позволим по-ниски от тези цени, защото  годината беше доста тежка, с много дъждове, наложиха се допълнително пръскания, прекопаване, а субсидията ни е едва 30 лв. на декар при минимум разходи от 450 – 500 лв.“, обясни Киряк Ралев, който е гроздопроизводител в района на Поморие.

„Преди 2-3 седмици, когато започна гроздоберът в района на Мелник, цената беше около левче, но сега падна на 80-90 ст”., каза Благой Георгиев, изпълнителен директор на „Орбелус”. Избата има около 250 дка лозя  край Капатово, Хърсово и Кромидово. Заради жегите там гроздето е узряло по-рано от обичайното, а захарта толкова бързо се вдигала, че се наложило едновременно да берат няколко сорта -  мерлото, сирата и гренажа.  Само  „широката мелнишка лоза” предстои да се бере през първата половина на октомври, очаква се цената  да е 50-60 ст., каза още Георгиев.  

„В нашия край бялото отдавна е обрано, вече прибрахме и мерлото, и сирата, и пино ноара. Сега берем кабернето. Всички сортове узряха изведнъж, а заради жегата добивите са ниски. Зърната се спаружват и стават на стафида”, добави Милица Зикатанова от „Вила Мелник”.   

В Пловдивско в момента траминер, шардоне и мускат вървят между 80 стотинки и 1 лев, колкото беше и миналата година. В следващите седмици обаче производителите ще бъдат принудени да продават по-евтино, тъй като търсенето е слабо. Очакванията са изкупната цена да падне с около 20% до края на месеца, обясниха винари.

Технологичната зрялост на гроздето е добра – на 23.5-24 захарни градуса. „Доволни сме от реколтата. Успяхме да я опазим въпреки времето, но се наложиха повече обработки”, каза Росица Касабова, собственик на винарската изба „Вила Винифера” в пловдивското село Брестовица. Тя посочи, че добивът е 800-850 кг от декар, което е повече от миналата година.

„Реколтата тази година е много добра, но го казвам със съжаление. Защото избите са пълни с вино от миналата година и цените на гроздето  са по-ниски в сравнение с 2018 г.”, заяви Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на  „Домейн Бойар”.

Той обясни, че през миналата година гроздоберът е бил провален заради липсата на купувачи. Много винпроми са спрели да изкупуват заради лошото качество на гроздето, което било поразено от сиво гниене.

А точно в разгара на кампанията – на 5 септември 2018 г., бе арестуван Миню Стайков, собственикът на винпром „Карнобат” , който е сред най-големите винени заводи у нас. Стайков, на когото специализираната прокуратура повдигна редица обвинения, все още е в килията, а винпромът му - извън играта.

„Миналата година малки изби, които отглеждат много повече грозде, отколкото могат да преработят, не успяха да го продадат и бяха принудени да оставят цялото количество за себе си. Сега складовете им са препълнени с вино.  Тази година положението е същото, а при избите по морето около Поморие е драматично”, обясни Харамлийски.  

Другите големи винопроизводители също имали залежали бутилки от предходни реколти и нямало да се възползват от пълния капацитет на избите си.

„Търговище” и „Пещера” няма да изкупуват, защото освен пълни с вино складове, си имат и собствени насаждения. Доста винпроми вече се възползват от собствените си лозя и няма да търсят суровина от малките стопани, обясняват от бранша.

След като големите ги няма на пазара, а предлагането е изобилно, цената няма как да е 1-1,20 лв. за кг, каквито са офертите в интернет, категоричен е Харамлийски.

Според него на тази цена може да купуват само любители-винари, които си правят вино и ракия за себе си. „Има такива – лекари, адвокати – купуват си по 2 тона грозде, държат да е избрано и го използват за собствено производство. Те могат да платят и по-високи цени. Но за промишлените предприятия добре балансираната цена е 50 ст. за червеното и 60 – за бялото”, каза още шефът на „Домейн Бойар”.  По думите му, тази цена е изгодна и за лозарите, които печелят 15-20%, и за винарите, тъй като те трябва да са конкурентни на външните пазари, където се съревновават с производители от цял свят.

Харамлийски е категоричен, че у нас няма предлагане на грозде от Молдова и Северна Македония, защото те са страни извън ЕС и законите го забраняват. Ако някъде все пак се е появило, то е било маскирано като десертно. Миналата година, когато у нас цените са били 70-90 ст., се е предлагало грозде от Румъния по 60 ст. Но тази година не е изгодно, защото цената му отново е толкова, но пък нашето е по-евтино.

 В България има около 640 хиляди декара лозя, като само 20 хиляди са десертни. От тях към 2017 г. не са се обработвали 120 хиляди, а тази година те са вече 145 хиляди. Общият обем на плододаващите винени сортове е 300 хиляди дка, като 80 – 90 хиляди декара са на винпромите, а останалите се обработват от физически и юридически лица. 

Преработеното грозде от реколта 2018 за производство на вино и гроздова мъст, декларирано от регистрираните винопроизводители, е 151 938 тона. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина