Курбани в три села в “Родопи“ навръх Голяма Богородица

Автор: Plovdiv Now 7733
Курбани в три села в “Родопи“ навръх Голяма Богородица

Празникът Успение на Света Богородица събра млади и стари на поляните край 150-годишния манастир „Света Богородица“  над родопското село Бойково. Църковният празник съвпада и със събора на селото. Десетки се изкачиха до светата обител, за да присъстват на молебена за здраве и да вкусят от вкусния курбан, приготвен специално за жителите и гостите на родопското село.

Да почете празника и да уважи жителите на село Бойково пристигна кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.

„На този ден църквата почита Света Богородица –покровителка на жената и пазителка на семейното огнище.  По стар обичай се правят курбани за здраве и плодородие, против болести и нещастия. На този ден се приготвя специална трапеза, която включва осветен хляб.

Нека Богородица закриля Вас и семействата ви! Здраве, живот, мъдрост и добрина да съпътстват дните ни!“, поздрави жители и гости кметът Павел Михайлов и поведе празничното хоро.

По-рано днес кметът на „Родопи“ бе гост на празника и в село Оризари.

„Бъдете горди със своето село, пожелавам Ви Света Богородица да бди над Оризари и всички негови жители“, каза той.

С водосвет и литийно шествие до параклис "Успение на Св.Богородица“ отбелязаха големия християнски празник и в село Ситово. След освещаване и раздаване на курбана беше подготвена културно-музикална програма. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина