Кукери гонят злото в Златитрап, звън на хлопки и чанове ще огласят и Първенец

Автор: Plovdiv Now 34124
Кукери гонят злото в Златитрап, звън на хлопки и чанове ще огласят и Първенец

За поредна година жителите на Златитрап ще спазят традицията си като организират общоселско кукерско шествие с много маски, огромни звънци и гайди под надслов “Да прогоним злото, чрез доброто!“

Ден преди Сирни Заговезни хора, преоблечени в страшни маски и костюми, ще посетят всеки дом, за да прогонят злото надалеч.

Шумното дефиле започва в 9:00 часа на 25 февруари. Дружината ще обходи къщите в селото, след което с шествие от гарата ще премине през централната улица. Групата ще бъде посрещната в парка около 16:00 часа, където  ще  завърши обиколката си с традиционното кукерско хоро.

Веселбата ще продължи с танцов клуб „Тракийска магия“  до късно вечерта и на нея присъстват кукери, местното население и много гости.

Звън на хлопки и чанове ще огласят и центъра на село Първенец навръх Сирни Заговезни. Кукери ще наричат за здраве и берекет, и ще радват публиката на фестивала на кукерските и маскарадните игри „ Сирница”. Групите ще дефилират от ранни зори, а  от 10:00 часа ще се проведе конкурс за най-атрактивни карнавални костюми. Наградите са осигурени от кметство Първенец и читалище "Съзнание - 1914". Награждаването ще е от 12:00 часа в присъствието на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов.

Празничната програма започва от 13:30 часа със странчинарски игри в изпълнение на група Кв.„Център“ от град Петрич, ДЮТС „Детелинка“ от село Първенец и оркестър „Стара Загора“.

Организаторите на събитията канят всички да се насладят на тази традиция, символизираща заминаването на зимата и възвръщането на новия живот с настъпването на топлите дни и пролетта.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина