Край на безводието в две от пловдивските села с най-скъпи имоти, ВиК ще отказва на нови къщи

Автор: Благовест Андонов 4849
Край на безводието в две от пловдивските села с най-скъпи имоти, ВиК ще отказва на нови къщи

Един от най-чаканите проекти в две от селата в Родопската яка ще бъде завършен до края на годината. От години в Белащица и Браниполе имат огромни проблеми с водоснабдяването, а единствената опция бе изграждането на нов водопровод. Работата по него започна още лятото, като се очаква той бъде завършен до края на годината, каза директорът на ВиК Спартак Николов.

Реализацията на проекта бе съвместен между ВиК и община „Родопи".   На финала е прекарването на нов напречен водопровод, който ще е от дължина от над 2 км и ще стига до Белащица. Двете институции си разделиха дейностите по проекта – от общината извършиха изкопните работи по трасетата, а от ВиК осигуриха полипропиленовите тръби и елементи.

 „Водопреносната мрежа е доста стара и ако това по-голямо налягане влезе в тръбите не знам какво може да се случи. За съжаление, община „Родопи” няма финансовия актив да рехабилитира със собствени средства мрежата, а по европрограма не може кандидатстваме. През този програмен период имаше възможност да кандидатстват села над 2000 души. Въпреки че в Белащица живеят над 3000 души, регистрираните са едва 1800. Ходихме да лепим обяви и да молим хората да се регистрират на територията на селото, но нямаше ефект и изпуснахме тази възможност”,каза в началото на проекта зам.-кметицата Таня Бочукова.

Заради презастрояването и липсата на адекватна инфраструктура, от ВиК ще дават все по-малко разрешения за присъединяване към мрежата им.

 „Истината е, че дори и новият водопровод няма да може да задоволи това непрестанно застрояване, които се е обособило в село Белащица. Ако с тези темпове продължат да се присъединяват абонати, ще дойде момент, в който отново ще има проблеми с водата и ще лишим сегашните ни клиенти от качествена услуга”, обясни шефът на ВиК.

Въпреки че към момента няма да има мораториум за всички нови имоти в селото. От водното дружество ще преценят кои къщи ще могат да се връзват към ВиК мрежата.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина