Концесионерът на блокираните кариери в Белащица си прави оглушки, намери алтернативен път

Автор: Plovdiv Now 2888
Концесионерът на блокираните кариери в Белащица си прави оглушки, намери алтернативен път

Фирмата „Европейски пътища“, която бе концесионер на кариерите над Белащица, е намерила алтернативен маршрут за извозване на скална маса от обектите. Абсолютно незаконно два камиона са преминали през Марково тази сутрин, съобщи TrafficNews. Да си търсят такива „вратички“ се наложи след като пътят, който отвежда към кариерите, е под едноседмична блокада от протест. 

Припомняме, че пътят е блокиран от граждани и представители на ИК „Стоп на кариерите над Белащица“, с което се цели прекратяване на дейностите на кариерата, в това число извозването на вече придобит материал след изтичане на концесионния договор.   

Въпреки обявената блокада с жива верига всяка сутрин, фирмата хитро е потърсила начин  да продължи с работата си. За нередната ситуация е сигнализирало кметство Марково, като в обръщение на кмета Десислава Терзиева се посочва, че двата камиона на "Европейски пътища" са преминали през Марково абсолютно незаконно и всички, които забележат техника на фирмата нарушител  следва да сигнализират кметството със снимков материал.

Това се случи сякаш напук и на днешната среща в Областна управа в Пловдив. Тя бе по повод исканията на гражданите и в нея участваха представители на инициативния комитет на Белащица, представители на бившите концесионери и Министерството на енергетиката.

Обещана бе нова независима проверка, в рамките на която да се направят измервания на складирания материал. При извършване на проверките, ако те не установят нарушения, ще бъдат изготвени план-графици заедно с гражданите на Белащица за часовете, в които фирмите ще изнасят своя материал. Инициативният комитет на Белащица заяви, че протестите ще продължат, защото по техни сметки трябва да бъдат извозени над 12 500 камиона със складиран вече материал. И настояха за спешни мерки по прекратяването на всякаква дейност.

В момента не само живеещите в района, но и Община „Родопи“ очакват отговора на две ведомства, които обаче продължават да мълчат. Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите все още не са дали становищата си за кариерите над Белащица. След като на 21 април получиха спешно писмо от Общината, те трябваше да дадат компетентното си становище по въпроса на какво правно основание „Европейски пътища“ АД продължава да извозва материал, предвид че компетентните институции прекратиха дейността им.

Припомняме, че по същата причина в края на април се проведоха серия от протести на местни и членове на комитета, които обаче останах без резултат.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина