Десетки признателни  жители на община „Родопи” и село Първенец се поклониха днес пред подвига на предците си, които преди 136 години обявиха пред света постигането на националния си идеал - Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

По традиция село Първенец отбелязва тържествено датата 6 септември пред паметната плоча, която ознаменува бележитата дата. Името на селото е свързано с този ден. В тогавашното  Дермендере  е проведено заседанието  на Българския таен централен революционен комитет,  на което се взема решение да се осъществи акта на Съединението .

„Тази дата е свята за всички нас, защото преди 136 години България извоюва сама своето обединение, без чужда намеса! Искам да ви поздравя, че пазите свято заветите на революционерите. Не трябва да спирате да разказвате на децата си, че Първенец е не само красив кът от България, но и живо огнище с дълбоки исторически корени. 6 септември е пример, че само когато сме обединени, сме силни. Вечна памет на героите!”, каза в словото си кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.

Специален гост на тържеството беше народният представител Владимир Маринов.

„Днес повече от всякога ни е нужно да се върнем към корените си, да се вгледаме в славната българска история, която е написана с кръвта на нашите предци. Да повярваме в тяхното верую – Съединението прави силата!”, обърна се Владимир Маринов.

Сред присъстващите на церемонията бяха кметовете на селото-домакин Ренета Плевнелиева, на село Марково Десислава Терзиева, на Белащица Костадин Николов, на Храбрино Ангел Чобанов и на село Цалапица Ивайло Данаилов, както и общински съветници и представители на администрацията в община „Родопи”.

След кратък рецитал бяха поднесени венци и цветя от официалните лица, представители на политически партии, на образователни и културни институции, граждани.

Кметът  Павел Михайлов положи венец пред паметната плоча от  името на община „Родопи”. Венци бяха поднесени от  Общински съвет „Родопи” и  от кметства Първенец и Марково.