Кметът на “Родопи“ за референдума в Белащица: Определението на ВАС не променя нещата, това е само началото

Автор: Plovdiv Now 6308
Кметът на “Родопи“ за референдума в Белащица: Определението на ВАС не променя нещата, това е само началото

Автор: Соня Желязкова

„С определение на Върховния административен съд за референдума за отделяне на Белащица не се решава нищо конкретно. Това е само началото, пътят е много дълъг“. Това заяви пред TrafficNews кметът на Община „Родопи“ Павел Михайлов по повод излязлото преди дни определение на върховните магистрати. С него се отхвърли жалбата му срещу решението на Общински съвет Пловдив за провеждане на масовото допитване трябва ли селото от родопската яка да стане териториална единица на областния град.

„Съдът е казал, че моята фигура няма правен интерес да обжалва“, допълни Михайлов. Припомняме, че двете инстанции – ВАС и Административен съд, смятат, че кметът не може да жали решения на общински съвети в други административни единици.

Михайлов обаче е категоричен – „най-важното оттук насетне е да бъде извършена проверка по повод легитимността на събраните подписи за провеждане на референдума. Следват процедури, защото много хора смятат, че тук законът е нарушен“. Относно въпроса се появиха спорове – първо, дали броят им е достатъчен, а сетне - дали подписите са действителни. Това стана след като през октомври миналата година Общинският съвет - Пловдив взе решение за провеждането на допитване до населението на база подписите на 490 жители на Белащица. Впоследствие от ГРАО установиха, че валидни са 418, при нужни 436 за провеждане на такава процедура. Последваха сигнали за нередности, които в момента се разследват от Прокуратурата. Междувременно дирекцията за гражданска регистрация промени становището си и зачете подписите, след което въпросът трябва ли да има референдум и Белащица да бъде прехвърляна стартираха наново.

До днес, когато областният управител Ангел Стоев реши да  изпрати писмо до председателя на Общинският съвет на „Родопи”. В него той предлага местният парламент да вземе решение за провеждането на така спорния референдум. Тази ситуация може да има няколко изхода, но това е най-възможната хипотеза:

Председателят Георги Цанков, призован с писмото на Стоев, е задължен да внесе предложението за гласуване от общинските съветници на „Родопи“. Те обаче може да го отхвърлят. Ако местният парламент процедира така, почти сигурно е, че решението им ще бъде обжалвано от Ангел Стоев или Инициативния комитет за отделяне на Белащица. Община „Родопи“ може да прати казуса до Административния съд, после най-вероятно и до втора инстанция. В случай, че решението на магистратите посочи за законно провеждането на референдум, то общинският съвет на „Родопи“ е длъжен да го насрочи. Ако последва нов своеобразен отказ от страна на местния парламент, то Инициативният комитет може да поиска областният управител на Пловдив да стартира допитване до гражданите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина