Кметът на община “Родопи“: Жителите на Брестовица бедстват от една година

Автор: Plovdiv Now 4568
Кметът на община “Родопи“: Жителите на Брестовица бедстват от една година

Дори сме закъснели с обявяването на бедствено положение, жителите на Брестовица бедстват от една година. Това заяви тази сутрин кметът на община "Родопи" Павел Михайлов, по повод обявеното вчера от него бедствено положение в общината. Причината е наличието на високи нива на манган във водата в Брестовица.

„Хората от една година не могат да пият вода, не могат да готвят с нея и да се къпят”, каза Михайлов в ефира на Нова телевизия.

Жители на селото настояха да им бъде намалена цената на водата, тъй като плащат за отрова и то от повече от година.

 „В момента, в който се почувствахме в тотална безизходица, дойдоха две великолепни новини от двете местни институции, които взеха присърце проблема. Областната управа на Пловдив и Община Родопи. Това, което направиха - обявяването на бедственото положение и всичко друго, ни навежда на мисълта, че вероятно в рамките на март, ще може да бъде направена първа копка на водопровода”, каза местна жителка.

Хората от Брестовица обясняват, че от чешмите им тече кафеникава вода. Много често обаче и самата вода липсва.

„Експертното становище категорично констатира, че първоизточникът е изкуственото езеро или така нареченото водно огледало към построения мини ВЕЦ. Решението, което е направено в анализа, е в няколко посоки. Първо - реализиране на дублиращи кладенци. Поел съм личен ангажимент до края на март да започне изграждането”, посочи Спартак Николов от ВиК - Пловдив.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева обяви, че от днес стартира съкратена процедура за изграждането на дублиращи сондажни кладенци.

„Беше създадена междуведомствена комисия. Причината вече е ясна, решението вече е факт. След няколко месеца на работа имаме пълната подкрепа на държавните институции и финансирането е осигурено”, каза тя.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина