Карстови извори могат да спрат дейността на кариерите край Белащица

Автор: Милен Ангелов 5540
Карстови извори могат да спрат дейността на кариерите край Белащица

Карстови извори от 1967 година могат да спрат дейността на кариерите край Белащица. Това стана ясно на среща между областния управител Дани Каназирева и ИК „Стоп на кариерите край Белащица”.

В момента работата по двете кариери е спряна със заповед на министъра на енергетиката, но фирмите обжалват решението. В момента се търси дългосрочен вариант, как двете фирми за добив на инертни материали да спрат своят дейност в Родопската яка.

„ Има запрашеност в района на Белащица. Това се отразява на чистотата на въздуха в Пловдив. Няма естествен водоизточник в района, който да оросява въздух.  Една от кариерите е декларирала минимален водоизточник. Констатирано е с други институции наличие на карстови извори, които са регистрирани във ВиК и при взривни работи има възможност да изчезнат, а района има проблеми с водата.  ВиК предстои да изготви обществена поръчка за опазване на тези карстови извори, като се изгради санитарно-охранителна зона”, каза Дани Каназирева. Тя обърна внимание,  че към това трябва да се отчете и наличието на 4 свлачища около Гълъбово. 

„За първи път чувстваме съпричастност за нашата кауза. Надяваме се да не се възобновява дейността на кариерите. Усеща се промяната след спирането на кариерите, разчитаме на институциите. Това, за което се борим е спиране на концесионните договори”, каза Снежана Стефанова от ИК.  Скоро предстоят и двете дела в Административния съд в Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина