Кампанията стартира по инициатива на кмета на община „Родопи” Павел Михайлов.  В продължение на две години се изготвя проект, като вече е получена подкрепа от Българската православна църква и Митрополит Николай.

Необходимата сума за ремонта на храма не е никак малка – нужни са близо 1 млн. лева.  По-голямата част от парите ще бъдат дарени от Българската православна църква – 330 000 лв. за ремонт и 330 000 лв. за реставрация на стенописите.  Надеждата за оставащите 330 000 лв. е да бъдат събрани от дарители.

Историята на храма започва още през 1876 година, когато в Първенец е бил поп Стоян, който широко проповядвал да се утвърди самостоятелна българска църква. Тогава е започнало и строителството  на сградата, като стените са били иззидани само на 1,50 м височина. Строежът е спрян, тъй като избухва Априлското въстание, а поп Стоян заминава четник и участва във въстанието .

През 1879 година храмът е бил завършен със средства от жителите на селото и с помощта на руските войски в лицето на полковник Козловски. Майстори зидари са били Кръстю Гюлеметов, Никола Лицин и Димитър Даракчиев.

В западната част на църквата е изграден втори етаж. От там църковния хор е взимал участие в Светата Литургия. Последно основен ремонт на храма е направен през 1963 година, когато подът е постлан и с мозайка.

 “За мен това е една мечта, от десет години хората чакат този ремонт. Техните спомени и преживявания са свързани именно с тази църква – още от кръщенето до сватбата. Аз искам да им е върна този храм. Призовавам всички, които искат и имат възможност да отворят сърцата си. Сумата не е малка, но вярвам, че ако се обединим  - хората и бизнеса ще успеем. Искам да се върне и щъркелът , който имаше гнездо  до камбанарията  на храма, той е символ на надеждата, а изостави гнездото си още след като църквата затвори врати”, коментира Павел Михайлов.

В случай, че не се събере нужната сума от общината ще търсят друг начин да дофинансират проекта.

В подкрепа на каузата от местното  НПО"България за нас” организират благотворителен концерт, под надслов: “Да съхраним Вярата!". В него ще вземат участие децата от ОДЗ" Пролет", ОУ" -Св.Св.Кирил и Методий" и няколко танцови състава. Ще се проведе и благотворителен базар и всички средства ще бъдат дарени за храма. Събитието ще се състои на 6 април от 18,30 часа пред Читалище „Съзнание”.

Средства ще се събират и с документ съставен в два екземпляра - един на дарителя и един за дарения, представляващ квитанция за приемане на дарение. Всички дарения ще бъдат описани в специален регистър. Поставени са и дарителски кутии на няколко места в Първенец.

Пари могат да бъдат дарени и по дарителска сметка:

IBAN: BG47 STSA 9300 0017 3625 35

BIC: STSABGSF

Банка ДСК