Гости през уикенда ще посрещат три села в община „Родопи“

Автор: Plovdiv Now 4484
Гости през уикенда ще посрещат три села в община „Родопи“

Фолклорен фестивал, спортна надпревара и пресъздаване на обичая „Еньовден“ ще наситят културната програма на община „Родопи“ през почивните дни.

Още тази вечер от 18:00 часа стотици любители на българските народни танци се събират на Петровските празници в село Ягодово. Фестивалът е част от тържествата по повод традиционния събор на селото – Петровден.

В съботния ден танцьори от над 12 танцови клуба ще се състезават във фолклорния конкурс „Петровско надиграване“. Те ще се съберат на стадиона в селото на 25 юни от 10:00 часа, обличайки българска носия и показвайки фолклорното богатство от всеки регион на страната. Тридневната фолклорна фиеста в Ягодово ще завърши в неделя с АРТ Фест „Тайните на бабината ракла“ и специалното участие на изпълнители от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и един от най-популярните и обичани родни кулинари Иван Звездев. А оркестрите, които ще поканят всички на хорото, са „Марица“ и „Тракийско настроение“.

Празник за Купата на община „Родопи“ ще събере деца и възрастни от всички населени места в "Лесопарк", село Първенец. Спортната надпревара ще се проведе тази събота под патронажа на кмета на общината Павел Михайлов и председателя на ОбС „Родопи“ Георги Цанков. Игрите и забавленията ще започнат в 10:00 часа.

Половин час по-късно е началото на възстановката на обичая „Еньовден“ във високопланинското село Лилково. В двора на читалището в селото жители и гости ще плетат Еньовски венец от китки, поели магическата сила на „мълчана вода“ и ще месят ритуална питка за празника. Възстановката на празника на билките, слънцето и росата е част от културния календар на НЧ „Родопска искра“ в селото и започва в 10:30 часа.

Своите пожелания за здраве и благополучие към всички жители на селата ще  отправи кметът на Община „Родопи“ Павел Михайлов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина