Доброволци издигнаха кръст да бди над село Цалапица

Автор: Plovdiv Now 26226
Доброволци издигнаха кръст да бди над село Цалапица

Жителите на най-голямото село в община „Родопи” Цалапица имат нов забележителност. 8-метров кръст, издигащ се на върха на могилата "Чернота", от днес ще пази селото от бедствия.

Божият символ бе поставен с помощта на доброволци, а отец Васил освети кръста. Той е дарение от Йордан Гълъбов, а изработката е на местна фирма, предаде trafficnews.bg.

Местността „Чернота” не е избрана случайно. Тя е свързана с историята за Спас - спасителят на Цалапица.

Легендата гласи, че по време на турското робство селото е било често нападано и разграбвано, тъй като било разположено на важен за онова време кръстопът.  По онова време Цалапица била оградена с канали от всички страни, а на върха на могилата имало наблюдателница.

Когато наближавали турски войски, наблюдателят биел камбана от върха на хълма и селяните се скривали в рова. Но с времето разбойниците разбрали, че хората са предварително подготвени. Намерили наблюдателницата и устроили засада.

При поредното нападение момчето успяло да извести съселяните си, било камбата и побягнало. То се казвало Спас. Малко преди да стигне и прескочи рова обаче Спас бил уловен, убит и провесен с краката нагоре.

На лобното му място е построен параклис на името на Свети Спас. Параклисът все още съществува и се намира в частен имот на ул. „ Дунав”.

„Възнамеряваме при подходящи условия през 2021 г. на Спасовден да организираме възстановка на събитието. Ще раздадем и курбан за здраве”, разказа кметът на селото Ивайло Данаилов.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина