Дедево кани на традиционния си събор, ще има голяма веселба

Автор: Plovdiv Now 10488
Дедево кани на традиционния си събор, ще има голяма веселба

Традиционният общоселски събор в Дедово е продължител на Земляческата дедовска вечер от 1950-а. Провежда се всяка първа събота на месец август.

Тази година Съборът в Дедово ще събере на 3 август местни родове, много приятели и още повече гости, за да се видят, за да събудят спомените, за да споделят вкусна трапеза и весели наздравици.

Съборът ще „тръгне“ в 16 часа – първият сигнал ще е музикален. Другите запазени знаци, познати от всеки събор, ще могат да се видят и на площада в Дедово – сергиите със сувенири и лакомства: за малки и големи. В 17 часа ще започне да дими и скарата, трапезите ще са в очакване за наздравици. По същото време ще прозвучи и първият фолклорен поздрав към дедовчани – от оркестър „Тракийско настроение“ с ръководител Петко Кънев. Той ще поддържа настроението от 17 часа нататък, докато Съборът се измори от веселба.

И тази година Читалище „Даскал Димо 2022“ се включва със своеобразен Малък събор в Големия общоселски.
Първи в програмата на Малкия събор са малките рисувачи. Техният пленер под мотото „Обичаме вечнозеленото Дедово“ започва в 17 часа под навеса „Стария бук“ до аязмото на параклис „Свети Дух“ и приключва с изложба в 18 часа. На нея ще бъдат показани творенията на децата художници – апликации от хербаризирани растения върху рисунки. Приложничката Христина Димитрова ще помага на пленеристите. Очакват ги изненади и награди.

В 18 часа фолклорният оркестър „Тракийско настроение“ ще преотстъпи за малко микрофона си на Малките Големи Таланти от Дедево, за да покажат те изкуството си на Голямата сцена пред голямата публика.

В 18.30 в Читалня „Спирката“ вече ще е експонирана фотоизложбата на Мария Спасова „Изгреви “. Редом с нея ще са подредени уникалните хладни оръжия на майстор Щерю Вълчев. В същия час – 18.30, и на същото място, проф. д-р Живко Гешев ще раздава автографи на новата си книга „Добрият път“.

Музиката, гълчавата и наздравиците ще обикалят дълго-дълго площада и цялото село – докато се превърнат в спомен от албума „Събор’24“.

Организатор на Събора е кметското наместничество в Дедово със спонсорска подкрепа и с участието на Читалище „Даскал Димо 2022“.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина