Да се възроди идеята за лифт от Марково за хижа Здравец, предлага преподавател

Автор: Plovdiv Now 15618
Да се възроди идеята за лифт от Марково за хижа Здравец, предлага преподавател

Да се възроди идеята за прокарването на лифт от село Марково за хижа Здравец, поиска доц. Димо Христозов. Пенсионираният преподавател от Университета по хранителни технологии в Пловдив настоява да бъде реализиран проектът от средата на 80-те години на миналия век, който отдавна прашасва някъде в архивите на общината.

„По времето на кмета Димитър Бакалов (1986-1988) с надниците от работни съботници и лични парични вноски на гражданите бяха събрани над 5 млн. лева за изграждане на съоръжението. Изготвен бе и идеен проект за два лифта“, разказа преди време доц. Христозов. Единият трябвало да тръгне от Марково, а другият – от село Белащица. И двата трябвало да достигнат до хижа „Копривките“. За обекта се намерил и изпълнител в лицето на чешката фирма „Татра Пума“. Партийните началници от средата на 80-те години дори ударили първа копка в Марково.

След това се замълчало и никой не обяснил къде отишли събраните пари от пловдивчани, каза доц. Димо Христозов. Бившият преподавател твърди, че реализирането на проекта е от ключово значение за развитието на парк „Родопи“ и ще осигури на пловдивчани евтин и екологичен транспорт до планината, какъвто столичани имат на Витоша, пише rodopi-info.com.

Идея на Христозов е да се повтори старият модел и вместо да се чака финансиране от държавата или от Европа, пловдивчани сами да построят съоръжението. „Днес се събират пари за всякакви каузи, а каква по-хубава от тази градът да се свърже с планината с екологичен транспорт. Туризмът е здраве и ще е много добре да е достъпен за всички“, призова Христозов. Той предложи преди време Пловдив и съседните общини „Родопи“ и Куклен да направят заедно проекта, а за финансирането да се поканят големите фирми от региона. Хората пък могат да участват с доброволен труд.

Христозов лично запознал кмета на Пловдив Здравко Димитров с идеята за лифта. От Община Пловдив са изразили готовност да организират обществено обсъждане на подобен проект, както и да потърсят мнение от експерти.

Ако идеята се приеме, могат да се водят разговори със съседните общини и с представители на бизнеса за намирането на евентуални инвеститори.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина